Otto Friedrich Müller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otto Friedrich Müller

Otto Friedrich Müller (2. maaliskuuta 1730 Kööpenhamina26. joulukuuta 1784 Kööpenhamina) oli merkittävä tanskalainen luonnontutkija.

Müller aloitti 1748 ensin teologian ja sitten lainopin opinnot Kööpenhaminan yliopistossa, mutta opinnot viivästyivät, kun hänen oli elatuksekseen toimittava yksityisopettajana. Työskennellessään varakkaassa aatelisperheessä hän sai hyvän tilaisuuden harjoittaa luonnontieteitä, ja tuona aikana hän aloitti monia sittemmin mainetta niittäneitä tutkimuksia. Hän valmistui juristiksi 1760.

Vuonna 1764 Müller julkaisi Fauna insectorum Fridrichsdalinan, jossa kuvasi työnantajansa kesäresidenssissä Frederiksdalissa Kööpenhaminan pohjoispuolella tavatut hyönteiset. Sen jälkeen hän seurasi kreiviä pitkällä matkalla Keski- ja Etelä-Eurooppaan, jolloin hän pääsi tapaamaan monia aikansa etevimpiä eläintieteilijöitä ja solmi yhteyksiä ulkomaisiin tiedeakatemioihin, jotka sittemmin valitsivat hänet jäsenekseen. Palattuaan hän julkaisi Flora Fridrichsdalinan, Frederiksdalin kasviston kuvauksen. Hän työskenteli jonkin aikaa valtion virkamiehenä 1769–1773, mutta erosi virasta naituaan rikkaaseen norjalaiseen sukuun, ja omistautui sen jälkeen vain tutkimuksilleen. Avioliiton mukana tuli myös kartano Kristianian lähellä Norjassa, ja Müller keräsi vuosina 1773–1778 runsaasti merieläinaineistoa Oslonvuonosta.

Müllerin tärkeitä, laajoja julkaisuja olivat:

  • Von Würmern des süssen und salzigen Wasser, 1771 – nivelmadot
  • Vermium terrestrium et fluviatilium sive animalium infusoriorum historia, 1773 – mm. paljon uutta tietoa nykyisin alkueläimiin luetuista pieneliöistä
  • Hydrachnæ in aquis Daniæ palustribus, 1781 – tärkeä selvitys Tanskan vesipunkeista
  • Entomostraca seu insecta testace, 1785 – pienäyriäisten systematiikan perusteos
  • Animaleula infusoria, 1785 – aikansa johtava alkueläinteos (”Infusoria”) .
  • Zoologiæ Danicæ Prodromus, 1776 – koko Tanskan ja Norjan faunan luettelo ja lyhyt kuvaus, noin 3000 lajia

Viimeksi mainittu oli johdanto-osa valtion kustantamalle Zoologia Danica -nimiselle suurteokselle, jossa oli määrä kuvata kaikki Tanskan eläimet. Müller ehti julkaista kaksi muuta osaa, kussakin 40 hänen veljensä kaivertamaa kuvataulua, ja kaksi julkaistiin hänen kuoltuaan. Sen jälkeen sarja kuitenkin keskeytettiin mahdottomana toteuttaa.

Müller toimi myös kasvitieteilijänä ja julkaisi osat 11–15 Flora Danica -teossarjasta vuosina 1775–1782. Hän teki tärkeitä havaintoja levien hedelmöittymisestä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.