Ostalgia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DDR-t-paitoja myytävänä Berliinissä vuonna 2004.

Ostalgia (saks. Ostalgie) on termi, joka kuvaa ihmisten nostalgisia tunteita elämää entistä Saksan demokraattista tasavaltaa (DDR) kohtaan.[1] Sana on muodostettu yhdistämällä sanat Ost (itä) ja Nostalgie (nostalgia).

Berliinin muurin murruttua vuonna 1989 ja Saksan jälleenyhdistyessä seuraavana vuonna suurin osa itäsaksalaisista otti riemuiten vastaan uudenlaisen vapauden ja länsimaisen kulutuskulttuurin. Itäsaksalaiset tuotteet eivät pärjänneet kilpailussa ja suurin osa niistä katosi markkinoilta. Mutta monien itäsaksalaisten pettyessä ”wesseihin” ja elämään yhdistyneessä Saksassa nousivat nostalgiset tunteet DDR:ää kohtaan pintaan.

Ostalgiasta onkin tullut kannattavaa liiketoimintaa. On tehty muun muassa monia DDR:stä kertovia elokuvia, kuten Wolfgang Beckerin ohjaama draamakomedia Good bye, Lenin! (2003). Lisäksi vanhaa DDR:läistä musiikkia on julkaistu runsaasti cd-uusintapainoksina. Ostalgia on myös näkynyt itäsaksalaisten autojen, Trabantin ja Wartburgin suosion ja arvostuksen nousuna.

Sanaa ostalgia käytetään nykyisin kuvaamaan myös muiden itäblokkilaisten, erityisesti puolalaisten, nostalgisia tuntemuksia kommunistiseen aikaan.

  1. DDR-nostalgia on miljardibisnes Taloussanomat. 2009. Viitattu 5.3.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]