Osmonsolmu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Narusta tehty vartiolaisen osmonsolmu.

Osmonsolmu on etenkin partiolaisilla huivissa usein nähtävä narusta tai nahkasuirusta punottu solmu, sekä kuvallinen symboli, joka muistuttaa tätä solmua. Partiolaiset käyttävät toisinaan osmonsolmua huivinsa kiinnittämiseen solmun asemasta.

Toinen osmonsolmun tapainen solmu on josefiinansolmu, joka tunnetaan huivikoristeena myös nimellä Gilwell-punos eli vogli, joka usein virheellisesti sekoitetaan osmonsolmuun. Eron näkee solmun ”polvien” määrästä. Osmonsolmussa polvia on 5 ja josefiinansolmussa, jota käyttävät Suomessa partiojohtajien peruskurssin suorittaneet partiolaiset, polvia on 4.

Narusta punottu osmonsolmu on usein sininen, joskin lippukunta saa halutessaan käyttää myös muun väristä narua mikäli sininen ei sovi huivin väriin. Vanhat osmonsolmumallit ovat tummansinisiä, uudet ovat enemmänkin taivaansinisiä.

Sekä sinisiä osmonsolmuja että nahkaisia vogleja myydään Partiokaupoissa, mutta perinteisesti etenkin josefiinansolmut tehdään itse. Narusta tehdyt osmonsolmut lippukunta saattaa luovuttaa partiolupauksen antaville huivin luovutuksen yhteydessä, mutta nahkaiset josefiinansolmut tehdään yleensä partiojohtajan peruskurssilla itse ohjeen mukaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]