Vogli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uusi partiojohtajan vogli. Vanhetessaan vogli yleensä tummuu nopeasti.

Vogli eli Gilwell-punos on nahasta tehty josefiinansolmu, jota käytetään partiohuivin kiinnitykseen. Voglista puhutaan usein virheellisesti osmonsolmuna. Josefiinansolmun ja osmonsolmun erottaa toisistaan helpoiten, kun katsoo solmuja ylhäältäpäin. Josefiinansolmussa on selkeästi nähtävissä neljä "kulmaa"; osmonsolmussa näitä "kulmia" on viisi.

Suomessa voglia voi käyttää partiojohtajan peruskurssin hyväksytysti suorittanut partiolainen. Kurssin ikävaatimuksen takia (täyttää samana vuonna vähintään 18 vuotta) alle 17-vuotiailla ei nahkaista voglia näe. Kansainvälisenä tunnuksena vogli on yleisimmin vasta partiojohtajien jatkokurssin kurssimerkkinä jaettava tunnus, Suomessa ja muutamissa muissa maissa sen käyttöön kuitenkin oikeuttaa jo näiden maiden käyttämä laaja peruskurssi.

Suomenkielinen vogli-nimitys juontuu partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powellin käyttämästä sanasta woggle, joka vakiintui englantia puhuvissa maissa tarkoittamaan mitä tahansa huiviholkkia tai muuta partiohuivin sitomiseen käytettävää erilaista kiinnikettä, mistä tahansa materiaalista valmistettuna. Suomessa kuitenkin näitä muita kutsutaan (erityisesti partiotyttöliikkeen) perinteiden mukaisesti huiviholkeiksi ja vogli-termiä käytetään lähes poikkeuksetta "Gilwell woggle" -merkityksessä eli partiojohtajien tunnusmerkkiin viittaamaan. Sanan vakiintunut suomenkielinen kirjoitusasu on "vogli", joskin harvoin tapaa myös muotoa "wogli" tai jopa "woggli".

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vogli.