Orjadynastia (Delhi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli Kertoo Delhin sulttaanikuntaa hallinneesta orjadynastiasta. Myös Egyptissä on ollut vallassa orjadynastia.
Orjadynastia
1206–1290


Delhin sulttaanikunta orjadynastian aikana.

Pääkaupunki Delhi

Delhin sulttaanikuntaa 1200-luvulla hallinnut orjadynastia on saanut nimensä siitä että sen merkittävimmät hallitsijat Qutb al-Din Aibak, Iltutmiš ja Balban olivat kaikki olleet orjasotilaita ennen valtaan nousuaan. Dynastian ensimmäinen sulttaani oli Qutb al-Din Aibak, joka oli nuorena ghuridien sulttaanin orja. Aibak nousi tämän sotilasjohtajaksi. Sulttaanin kuoltua Aibak jäi hallitsijaksi ghuridien valloittamille alueille, mihin hän perusti Delhin sulttaanikunnan vuonna 1206.

Albakin jälkeen valtaan nousi Iltutmiš vuonna 1210, joka oli ollut Aibakin orja. Iltutmiš oli myös Qutb-ud-Dinin vävy. Iltutumišin jälkeläiset hallitsivat Delhiä Iltutumišin kuoltua. He eivät olleet vahvoja hallitsijoita, vaan aatelin ohjattavissa. Iltutumišin tytär Raziya oli ensimmäinen naispuolinen muslimihallitsija. Hänet syrjäytettiin sulttaanin paikalta. Seuraava merkittävä sulttaani oli Balban, joka hallitsi maata 20 vuotta sulttaanin visiirinä ja tämän kuoltua 20 vuotta sulttaanina. Balbanin kuoltua vallan kaappasi tämän sotilasjohtaja Firuz Khalji, joka aloitti Khalji-dynastian ja lähes 90 vuotta hallinnut orjadynastia päättyi.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biology of Qutbuddin Aibak: Life, Career & Achievements historydiscussion.net. Viitattu 23.3.2018. (englanniksi)
  2. Roychowdhury, Adrija: When slaves ended up ruling Delhi: The case of Mamluk dynasty 9.10.2017. indianexpress.com. Viitattu 23.3.2018. (englanniksi)
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.