Orjadynastia (Delhi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli Kertoo Delhin sulttaanikuntaa hallinneesta orjadynastiasta. Myös Egyptissä on ollut vallassa orjadynastia.
Orjadynastia
1206–1290

Mamluk dynasty 1206 - 1290 ad.GIF
Delhin sulttaanikunta orjadynastian aikana.

Pääkaupunki Delhi

Delhin sulttaanikuntaa 1200-luvulla hallinnut orjadynastia on saanut nimensä siitä että sen merkittävimmät hallitsijat Qutb al-Din Aibak, Iltutmiš ja Balban olivat kaikki olleet orjasotilaita ennen valtaan nousuaan. Dynastian ensimmäinen sulttaani oli Qutb al-Din Aibak, joka oli nuorena ghuridien sulttaanin orja. Aibak nousi tämän parhaaksi orjaksi ja sotilasjohtajaksi. Sulttaanin kuoltua Aibak jäi hallitsijaksi ghuridien valloittamille alueille, mihin hän perusti Delhin sulttaanikunnan vuonna 1206. Hänen jälkeensä valtaan nousi Iltutmiš vuonna 1210, joka oli ollut nuorena Aibakin orja. Iltutmish oli myös Qutb-ud-Dinin vävy ja Iltutumishin jälkeläiset hallitsivat Delhiä Iltutmishin kuoltua. Iltutmishin perilliset eivät olleet vahvoja hallitsijoita, vaan he olivat maan valtaa pitävän aatelin ohjattavissa. Iltutmishin tytär Raziya, oli maan ensimmäinen naispuolinen muslimihallitsija. Hän ei ollut aateliston ohjattavissa ja hänet syrjäytettiin sulttaanin paikalta. Seuraavaksi merkittäväksi sulttaaniksi nousi Balban, joka hallitsi maata 40 vuotta. Ensin 20 vuotta sulttaanin visiirinä ja tämän kuoltua 20 vuotta sulttaanina. Balbanin kuoltua vallan kaappasi tämän sotilasjohtaja Firuz Khalji, joka aloitti Khalji-dynastian ja lähes 90 vuotta hallinnut orjadynastia tuli päätökseensä.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biology of Qutbuddin Aibak: Life, Career & Achievements historydiscussion.net. Viitattu 23.3.2018. (englanniksi)
  2. Roychowdhury, Adrija: When slaves ended up ruling Delhi: The case of Mamluk dynasty 9.10.2017. indianexpress.com. Viitattu 23.3.2018. (englanniksi)
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.