Oranssiviikunakaija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oranssiviikunakaija
Cyclopsitta gulielmitertii qtl2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Siniviikunakaijat Cyclopsitta
Laji: gulielmitertii
Kaksiosainen nimi

Cyclopsitta gulielmitertii
Schlegel, 1866

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Oranssiviikunakaija Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Oranssiviikunakaija Commonsissa

Oranssiviikunakaija (Cyclopsitta gulielmitertii) on Papua-Uudessa-Guineassa elävä kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oranssiviikunakaija on noin 13 cm pitkä ja painaa 28–35 g. Lajista tunnetaan seitsemän alalajia ja muotojen välillä on värieroja. Sen höyhenpuku on yleensä selkäpuolelta vihreä tai vihertävänruskea ja vatsapuolelta kellanvihreä, rinnasta usein oranssi. Naamassa ja kurkussa on valkoista, keltaista tai mustaa kuviointia. Nokka on tummanharmaa, iiris tummanruskea ja koivet vihertävänharmaat. Sukupuolet eroavat pään kuvioinnin perusteella. Nuori lintu muistuttaa enemmän naarasta höyhenpuvultaan, sen rinta on kuitenkin vihreä ja kurkun sivut ovat oranssit.

Linnut liikkuvat tavallisesti pienissä muutaman yksilön parvissa puiden latvustoissa. Ruokaillessaan ne ovat hiljaisia ja vaikeasti havaittavia, mutta lennellessään ne päästävät kuuluvia kutsuääniä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oranssiviikunakaija elää Papua-Uusi-Guinean rannikoilla ja lähisaarilla sekä Salawatissa ja Arussa. Sen populaatio on kooltaan yli 100 000 yksilöä ja elinympäristön laajuus on 50 000–100 000 neliökilometriä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji elää sademetsissä ja soistuneissa metsissä, myös muunlaisissa metsäympäristöissä tavallisesti alle 500 m:n korkeudella merenpinnasta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesintä tunnetaan enimmäkseen vain vankeudessa elävien lintujen osalta. Luonnossa pesä on puussa olevassa kolossa. Munia on yleensä kaksi ja haudonta-aika 18–21 päivää. Poikaset jättävät pesän 40–55 päivän ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oranssiviikunakaija syö ainakin hedelmiä, ennen kaikkea viikunoiden siemeniä, sekä kukkien mettä ja mahdollisesti myös hyönteisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Cyclopsitta gulielmitertii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]