Oranki (Pello)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teos Oranki Art -ympäristötaidenäyttelystä

Oranki on kylä Pellon kunnassa. Kylä sijaitsee noin 23 kilometrin päässä Pellon keskustaajamasta pohjoiseen Naamijoelta Orajärvelle johtavan Orankitien varrella.

Orangin kylä syntyi 1930-luvun alussa kun Naamijoen ja Orangin kylien alueille perustettiin uusia asutustiloja. Pääosa perustetuista tiloista sijaitsi Orangissa. Edellä mainittu Orankitie rakennettiin aluksi Naamijoelta vain perustettuja asutustiloja varten ja se päättyi kylään. Tietä jatkettiin 1950-luvulla ja tällöin yhteys myös Orajärven kylälle ja Torniosta Kolariin ja edelleen Kilpisjärvelle johtavalle valtatielle valmistui.

Viime sodan aikana toimi Orangissa kesän 1942 ajan sotavankileiri[1]. Leiri oli Kemissä sijainneen sotavankileiri n:o 9:n alainen Orangin työpiste.

Naamijoen ja Orangin kylien aktiivisuuden ansiosta saatiin valtuuston vastustuksesta huolimatta vuonna 1953 aikaan Orangin koulu, kun oppilaita oli ilmaantunut 30. Koulu kuitenkin lopetettiin 1962 koulukuljetusten alkaessa.[2]

Kesäisin Orangissa järjestetään Oranki Art -ympäristötaidenäyttely.[3] Tapahtuma koostuu Oranki Art -ympäristötaidenäyttelystä ja työpajasta, jossa taiteilijat toteuttavat taideteoksensa näyttelyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]