Optometria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Optometria on terveydenhuollon erikoisala, joka tutkii silmien ja niihin liittyvien rakenteiden vikoja ja poikkeavuuksia. Optometristit ovat terveydenhuollon ammattilaisia, jotka yleensä tarjoavat kattavan näönhuollon osana perusterveydenhuoltoa.[1]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi optometria tulee kreikan sanoista ὄψις (opsis; ’näkö’) ja μέτρον (metron; ’mittausväline’, ’mitta’). Sana tuli kieleen aikana, jolloin näkökyvyn mittaamiseen käytettävää instrumenttia kutsuttiin optometriksi (myöhemmin termejä foropteri ja refraktori). Kantasana opto on lyhennetty muoto kreikan sanasta ophthalmos, joka tarkoittaa ’silmää’. Kuten useimmat muutkin terveydenhuollon alat, optometristien koulutus ja pätevyysvaatimukset ovat useimmissa maissa säänneltyjä. Optometrian ammattilaiset ja optometriaan liittyvät järjestöt tarjoavat näönhuoltoa yhteistyössä valtion virastojen, muiden terveydenhuollon ammattilaisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

Optometrian ja optometristin määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World Council of Optometry, Maailman terveysjärjestö WHO ja noin 75 optometriajärjestöä yli 40 maasta ovat omaksuneet seuraavan optometrian ja optometristin määritelmän: Optometria on itsenäinen, säännelty terveydenhuollon ala, jonka ammattilaiset  ovat koulutettuja optometristeja. Optometristit ovat perusterveydenhuollossa silmien ja näkemisen asiantuntijoita, jotka tarjoavat kattavaa näönhuoltoa. Näönhuolto tarkoittaa muun muassa taittovirheen määritystä ja näönkorjauksen ratkaisujen myyntiä, tutkimuksia mahdollisten silmäsairauksien havaitsemiseksi ja hoitamiseksi sekä näönkuntoutusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Optometristin työ ja koulutus Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry. Viitattu 16.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Optometry
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.