Operaatio Mosaiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Britannian Australian Montebellossa tekemä G2-ydinkoe. Sen voimakkuus vaihtelee: 62-98 kT eri lähdetiedon mukaan.

Operaatio Mosaiikki (engl. Operation Mosaic) toteutettiin Länsi-Australiassa Monte Bellon saarilla kesällä 1956. Ydinkoesarjassa laukaistiin kaksi eri ydinlatausta: G1 (15 kilotonnia)[1] sekä G2. Ne laukaistiin niin kutsuttuina torni-räjäytyksinä touko-kesäkuussa vuonna 1956. Molemmat ydinlataukset räjäytettin 31 metriä korkeassa alumiinisessa tornissa.

Näistä ydinkokeista toinen, G2 - oli voimakkaampi kuin aluksi oltiin suunniteltu. Tuon kokeen tavoitteena oli saavuttaa 2½x Britannian ensimmäisen ydinkokeen (Operaatio Hurrikaani) voimakkuus (<25 kT), jolloin olisi arviolta 62 kT räjähdysvoima saavutettu. Kiihdytetty fissiopommi räjähti kuitenkin, arviolta peräti yli 90 kT voimakkuudella.[2] Tämä oli briteille perin harvinaista, sillä useat heidän tekemistään ydinkokeistaan jäivät vaille niille asetettuja tavoitteita.

Ei ole selvää, että synnyttivätkö tämän testikoesarjan tulokset uusia ydinaseita Britannialle. Vuonna 1958 saapui kuitenkin, uusia ydinaseita Britannian kuninkaallisten ilmavoimien käyttöön.[3] Ydinkoesarjaa edelsi Operaatio Toteemi ja sen seuraaja oli Operaatio Buffalo.

Montebellon saaret sekä 3 ydinkokeen toteutuspaikat, vuosina 1952-1956.

Myöhempänä on Montebellon saarialuetta pyritty ennallistamaan, eli sen luontoa palauttamaan. Alueella on myös kalastukseen liittyvää matkailua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Operation Mosaic