Operaatio Hurrikaani (ydinkoe)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ydinlatauksen räjähdyspilvi.
Uutinen räjäytyksestä West Australian -sanomalehden etusivulla 4. lokakuuta 1952.

Operaatio Hurrikaani (engl. Operation Hurricane) oli ensimmäinen Britannian tekemä ydinkoe. Se tapahtui Australian Montebellossa 3. lokakuuta 1952. Kokeen tyyppi oli muista edellisistä ehkä hieman poikkeava. Siinä plutonium-pohjainen ydinlataus räjäytettiin laivaston aluksen sisällä. Kohteena oli fregatti HMS Plym.[1] Tämän atomipommin kehitysprojektin pääsuunnittelija oli William G. Penney.

Vaikka oli kulunut jo seitsemän vuotta maailman ensimmäisestä, Yhdysvaltojen tekemästä ydinkoeräjäytyksestä, ja Neuvostoliiton vastaavastakin kolme vuotta, tämä ydinräjähde ei ollut niitä kehittyneempi. Hurricane oli hyvin pitkälle Fat Mania vastaava. Koelatauksen toivottiin olevan 30 kilotonnin luokkaa, mutta se jäi suunnilleen Trinityä vastaavaksi, eli alle 25 kT.

Englantilaiset saivat oman uraanimateriaalinsa Kanadasta ja myöhemmin Australiasta. Sen he jalostivat plutoniumiksi Calder Hallissa.[2] Ydintutkimuskeskuksina toimivat Harwell ja Aldermaston, sekä Kanadan kanssa yhteistyössä White Chalkin tutkimuslaitos.

Thomas ja Witts esittivät omassa teoksessaan, että briteiltä salattiin tietoja: siitäkin huolimatta, että heidän omia tutkijoitaan oli mukana Manhattan-projektissa. Erityisesti johtaja, kenraali Groves vastusti luottamuksellisten tietojen antamista briteille peläten tietovuotoja Neuvostoliitolle. Näistä syistä johtuen brittien edustajia (eversti Cheshire ja tutkija Penney) ei päästetty ensimmäiselle, niin kutsutulle atomilennolle eli Hiroshimaan kohdentuvaan hyökkäykseen.

Myöhemmin britit kirivät kiinni muita, niin kutsuttuja ydinmahtivaltioita, nopeassa tahdissa. Englanti teki oman Yellow Sun -tyyppisen vetypommikokeensa myös niinkin varhain kuin jo 1950-luvulla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.