Operaatio Sotavaunut

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Operaatio Chariot)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Operaatio Sotavaunut (engl. Operation Chariot) oli brittiläinen kommandohyökkäys St. Nazairen satamaan Ranskassa 28. maaliskuuta 1942. Hyökkäyksen tarkoitus oli tuhota kaupungissa oleva Forme Eclusive -telakka, joka oli ainoa Saksan ulkopuolinen telakka, jossa taistelulaiva Tirpitz olisi voitu telakoida.

Iskun merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St. Nazairen satama vuonna 1942

St. Nazairen telakka oli alun perin rakennettu aikansa suurinta matkustaja-alusta S/S Normandieta varten ja oli täten ainut tarpeeksi iso telakka huoltaakseen suuria saksalaisia taistelualuksia kuten Tirpitziä. Telakan tuhoaminen merkitsisi sitä, että pahana vaaratekijänä olevat suuret taistelulaivat jouduttaisiin viemään Saksaan tai Norjaan asti telakoitavaksi – ja siellä ne olisivat kauempana, sekoittaen saksalaisille elintärkeiden sukellusveneiden huollon ja uudisrakennukset vaatiessaan valtavan määrän muutenkin niukkaa työvoimaa.

Toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HMS Campbelltown vuonna 1936 (tuolloin USS Buchanan niminen)

Tehtävään valittiin yksi yhdysvaltalaisista Lend-Lease-aluksista, vanha Town-luokan hävittäjä HMS Campbeltown. Alus riisuttiin aseista, sen majoitustiloista ja etuosaan tehtiin kehikko, johon sijoitettiin 40 syvyyspommia sekä niiden ympärille vastaava määrä irtoräjähteitä, joita yhteensä oli viisi tonnia. Alus miehitettiin vapaaehtoisilla. Aluksen ulkoasua muutettiin sen verran, että se näytti vanhentuneelta saksalaiselta Möwe-luokan torpedoveneeltä.

Saattajiksi alus sai neljätoista moottorivenettä sekä neljä moottoritykkivenettä, joiden miehityksenä oli 80 räjäytyseksperttiä sekä 100 kommandosotilasta.

Isku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monimutkaisen viestijuonittelun ja Saksan sotalipun turvin saattue pääsi aivan sataman suulle asti ennen kuin saksalaiset avasivat tulen kello 1.27, jolloin britit vaihtoivat natsiliput omiin taistelulippuihinsa. Kello 1.34 miinoitettu hävittäjä törmäsi täydellä vauhdilla telakan sulkuportteihin, jotka se murskasi juuttuen paikalleen niin, ettei sitä olisi saatu pois muuten kuin romuttamalla paikalla.

Nyt kommandojoukot ryntäsivät pikkuveneistä maihin ja tuhosivat sekä telakan pohjoispuolisen sillan sekä telakan pumppuaseman sekä miinoittivat kaksi hinaajaa. Tulitukiosasto kävi koko ajan kiivasta taistelua saksalaisen rannikkopuolustuksen kanssa.

Vetäytyminen ja tappiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kaikki oli varmistettu, alkoi vetäytyminen raskaita tappioista kärsittyään. Kolme moottorivenettä ja toistakymmentä miestä pääsi takaisin Englantiin, viisi miestä onnistui pakenemaan muuten. Hyökkääjistä kaatui 169 ja loput vangittiin.

Räjähdys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin kello 10.00 aamulla miinoitetun hävittäjän moninkertaiset sytyttimet, joita saksalaiset eivät onnistuneet poistamaan, toimivat ja HMS Campbeltown sekä telakan sulkuportit lensivät ilmaan mukanaan satakunta saksalaista pioneeria, jotka loppuun asti yrittivät tehdä panoksia toimimattomiksi. Räjäytyksen suunnitellut englantilainen pioneeriupseeri oli kuitenkin tehnyt työnsä taitavasti. Tärkeimmät räjäyttimet olivat paikoissa, joihin ei päässyt käsiksi purkamatta koko räjähderakennetta, ja se taas oli estetty ansoittamalla rakenne. Varmistimet oli poistettu viime hetkessä jokimatkan aikana. Panokset viritettiin sähkökytkennän avulla, ja kellojen käynnistyttyä johdot poistettiin.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forme Eclusive -telakka pysyi poissa käytöstä sodan loppuun asti. Tämä osaltaan sekoitti saksalaisten suunnitelmia taistelulaiva Tirpitzin suhteen, koska telakkaa ei ollut, alusta ei haluttu vaarantaa niin herkästi. Se suorittikin ainoastaan yhden rynnäkön Huippuvuorille ennen pienoissukellusveneiden uhkarohkeaa ylläkköä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Operaatio Sotavaunut.
  • Bauer, Eddy: Toinen maailmansota – osa 4, s. 312–315. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1973. ISBN 951-0-05844-0.
  • Jokinen, Kari: Sukeltajan tie

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]