Open Knowledge Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Open Knowledge Finland ry
Perustettu 2012
Toimiala avoimen tiedon tuottamisen ja hyödyntämisen edistäminen
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toiminnanjohtaja Janne Peltola
Puheenjohtaja Jouni Tuomisto
Aiheesta muualla
Sivusto

Open Knowledge Finland ry eli Avoin tieto ry eli OKFI on vuonna 2012 perustettu suomalainen yhdistys, joka toimii kansainvälisen Open Knowledge -verkoston kumppaniyhdistyksenä Suomessa ja edistää datan ja tiedon avaamista ja avoimen tiedon hyödyntämistä.[1]

Toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys oli Apps4Finland-kilpailun pääjärjestäjä vuonna 2014 yhdessä Forum Viriumin ja Suomen Verkkodemokratiaseuran kanssa.[2] Vuonna 2015 OKFI koordinoi kilpailun järjestämistä ja vaihtoi kilpailun nimen Open Finland Challengeksi. Open Knowledge Finland ry. järjestää vuosittain myös Nordic Open Data Week -tapahtuman Suomen osuuden ja osallistuu Tampereella järjestettävään Mindtrek -tapahtumaan. OKFI koordinoi myös useita eri tahojen (Sitra, Tekes, EU) rahoittamia tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja. Esimerkiksi tietopyyntö-palvelu (http://www.tietopyynto.fi), jonka avulla voi tehdä tietopyynnön Suomen julkisen sektorin toimijoille, on OKFI toteuttama hanke. Tietopyyntö-sivusto julkaisee sekä tehdyn tietopyynnön että siihen julkiselta sektorilta saadun vastauksen automaattisesti.

Vuonna 2014 valtioneuvosto järjesti Avoin Suomi 2014 -tapahtuman, jonka järjestelytoimikunnassa OKFFI:n hallituksen puheenjohtaja toimi asiantuntijaroolissa.[3] OKFI on toiminut usein asiantuntijan roolissa avoimeen tietoon liittyvissä hankkeissa.

Vuonna 2014 OKFI oli aktiivisesti luomassa omadata-aloitetta (engl. MyData) yhteistyössä HIIT:n kanssa. MyData on johdatus ihmiskeskeiseen henkilötiedon hyödyntämiseen, jossa yksilö kontrolloi omaa henkilötietoaan. OKFI järjesti vuosittaisen MyData-konferenssin aina vuoteen 2018 asti. Tällöin MyData-liike oli maailmalla kasvanut niin suureksi, että se kannatti eriyttää omaksi yhdistyksekseen. Loppuvuodesta 2018 perustettiin MyData Global ry, josta tuli ensimmäinen Suomeen perustettu kansainvälinen yhdistys. Suuri osa OKFIn henkilöstöstä jatkoi MyData Globalin työntekijöinä.

Vuonna 2016 yhdistys teki Valtioneuvoston kanslialle selvityksen yhdessä elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA)[4] kanssa avoimen datan kustannustehokkaasta hyödyntämisestä[5][6].

Vuonna 2017 yhdistys teki Valtioneuvoston kanslialle selvityksen MyData muutosvoimana[7].

Yhdistyksen avointa tietoa tukevia projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Avoin rajapinta (http://www.avoinrajapinta.fi). Avoimen rajapinnan käsitteen määrittely.
 2. Tietopyyntöpalvelu (https://www.tietopyynto.fi (Arkistoitu – Internet Archive)). Sivusto tietopyyntöjen tekemiseen viranomaisille. Sivusto julkaisee automaattisesti tehdyt tietopyynnöt ja niiden vastaukset päällekkäisen työn välttämiseksi.
 3. Datakoulu ja Datan avaajan mestarikurssit julkishallinnolle sekä kulttuuritoimijoille (https://www.datakoulu.fi)
 4. Open Finland Challenge, Pohjois-Euroopan suurin avoimen datan hyödyntämiseen liittyvä kilpailu. Vuonna 2015 kilpailu teki yhteistyötä lisäksi Ultrahack-kisan (http://ultrahack.org/) kanssa, joka on Euroopan suurin hakkerointikilpailu.
 5. MyData-liike, joka eriytettiin MyData Global ry:ksi vuonna 2018.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. About Open Knowledge Finland – Open Knowledge Finland Open Knowledge Finland. Viitattu 10.7.2015.
 2. Yhteystiedot | Apps4Finland www.apps4finland.fi. Arkistoitu 23.9.2015. Viitattu 24.7.2015.
 3. Avoin Suomi 2014 -messujen ohjelma valmis – Artikkeli Valtioneuvosto. Viitattu 24.7.2015.
 4. Avoimen datan kustannustehokas hyödyntäminen [Valmistunut] Etla. Viitattu 24.10.2023.
 5. Avoimen datan kustannustehokas hyödyntäminen | Tieto käyttöön Tieto käyttöön. Viitattu 24.10.2023.
 6. Avoimen datan hyödyntäminen ja vaikuttavuus Tieto käyttöön. Viitattu 24.10.2023.
 7. MyData muutosvoimana Tieto käyttöön. 16.2.2017. Viitattu 24.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.