Opel Blitz (1930)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee toisen maailmansodan aikaista kuorma-autoa. Muista samannimisistä malleista katso täsmennyssivu.
Opel Blitz
Valmistustiedot
Valmistaja Opel
Valmistusvuodet 1930–1954
Luokka kuorma-auto
Mitat ja massat
Omamassa 3 290 kg
Teho 73,5 hv
Polttoaine bensiini
Vetotapa takaveto
neliveto

Opel Blitz on saksalaisvalmisteinen kuorma-auto. Automallin kehitti 1930-luvulla Adam Opel AG. Malli on ollut sikäli merkittävä, että se avulla pyrittiin standardisoimaan tietty perusversio. Saksassa oli käytössä noin sata erilaista automallia ennen toisen maailmansodan alkua, mistä seurasi huomattavia logistiikkapulmia.

Saksalaisia sotilaita Opel Blitzin kyydissä Italiassa.

Saksan armeijan Wehrmachtin kaikilla sotanäyttämöillä palvelleesta autosta kehiteltiin erilaisia versioita, kuten Allrad, joka oli nelivetoinen. Monet autot palvelivat erilaisissa käyttötarkoituksissa, kuten paloautoina, vielä sodan jälkeenkin. Tavallisesti Opel Blitz oli aseistamaton ja panssaroimaton kuljetusajoneuvo. Sodanaikaisia käyttötarkoituksia olivat olleet muiden muassa toimiminen kenttäambulanssina, korjaamoajoneuvona ja komentoajoneuvona.

Opel Blitzin toimintamatka oli 480 kilometriä, kahlauskyky 0,5 metriä ja maksiminopeus maantiellä 80 km/h. Moottori oli 73,5 hevosvoiman (55 kW) tehoinen kuusisylinterinen bensiinimoottori, ja miehistöksi riitti yksi henkilö, kuljettaja. Auton omamassa oli 3 290 kiloa.[1]

  • Trewhitt, Philip: Panssarivaunut ja panssaroidut ajoneuvot. Suom. Petri Kortesuo. Karisto Oy, 2009 ISBN 978-951-23-5145-9
  1. Trewhitt 2009, s. 279.