Onni Toivola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Humppakuningas" Onni Toivola 1970-luvulla.

Onni Eerik Toivola (17. syyskuuta 1929 Viitasaari26. heinäkuuta 1990 Lahti) oli suomalainen laulaja. Vuosina 1972–1975 hän oli Tulipunaruusut -yhtyeen laulusolistina. Vuoden 1975 lopulla hän perusti omaa nimeään kantavan yhtyeen Onni Toivola ja Alaska, joka muodostui hänen elämäntyökseen.

Kaksi ensimmäistä vuottaan Onni eli Viitasaarella, isänsä Juho Emil Öhmanin ja äitinsä Anna Korpelan (o.s. Toivola) kanssa, kunnes äiti muutti poika ja vielä syntymätön tytär mukanaan takaisin kotiseudulleen Alavudelle. Etelä-Pohjalaisena Onni aina itseään pitikin, sanoi käyneensä vain syntymässä Keski-Suomessa. Alavudelle saavuttuaan Anna-äiti sai kotitilaltaan palan maata, jonne sai luvan rakentaa kodin Onnille ja Anna-Liisalle. Kovalla työllä ja kyläläisten yhteishengellä valmistui torppa Koskihakaan, Kuivasjoen rantaan.

Onnin musikaalisuus ja laulunlahjat huomattiin jo kansakoulussa, niinpä hän saikin pian esiintyä erilaisissa tilaisuuksissa, joissa laulajaa tarvittiin. Vuonna 1948 hän meni naimisiin Bertta Toivolan (o.s. Räntilä) kanssa ja lähti vielä armeijaankin samana vuonna, niinpä laulaminen jäikin hieman vähemmälle. Nuorena Onni oli myös lahjakas hiihtäjä, toinen sija Puolustusvoimain mestaruushiihdoissa jäi hänen viimeiseksi kilpailukseen talvella -49, sillä työelämä kutsui ja aikaa harjoitteluun ei ollut. Aluksi perhe asui Alavudella ja Onni kävi "Rapanevalla" töissä, mutta kun työt loppuivat he muuttivat Ähtäriin Myllymäelle, koska siellä oli metsätöitä tarjolla. Alavus säilyi kuitenkin aina Onnin elämän kiintopisteenä, vaikka "työnperässä" muuttaminen veikin perheen tien Etelä-Suomeen. Vuonna 1955 saavuttiin Hämeenlinnaan, josta seuraavaksi Hausjärvelle Torttilan kartanoon. Hausjärvellä Onni elätti perheensä renkinä ja metsätöillä, silloin lapsia oli jo viisi: kolme poikaa ja kaksi tyttöä. Hausjärvellä kipinä laulamiseen syttyi uudelleen, niinpä hän osallistui vuonna 1958 Suomen iskelmälaulumestaruuskilpailuihin Helsingin Kultturitalolla, kotiin tuomisenaan toinen sija. 1960-luvun alussa perheen paluun Alavudelle mahdollisti Jokivarren kylästä ostettu pienviljelystila. Eihän sellainen muutaman hehtaarin tila suurperhettä elättänyt, siksi laulamalla hankitut lisäansiot olivat tarpeen. Samoihin aikoihin Alavudelle oli myös muuttanut Kauhajoelta "Hanuristi" Jaakko Mäntysorvari, jonka "Panama"-yhtyeeseen Onni kiinnitettiin solistiksi. Jokivarrella "Pienviljeliä" perhe sai kaksi lasta lisää, joten kyseessä olikin "suurperhe", jonka elättäminen Alavudella kävi ylivoimaiseksi. Niinpä vuonna 1969 Onni ja Bertta päättivät myydä tilan ja muuttaa seitsemän lapsensa kanssa takaisin Hausjärvelle ja sieltä edelleen Riihimäelle. Onni jatkoi laulamistaan Riihimäellä Haka-kvartetin solistina vuonna 1971 ja seuraavaksi olikin vuorossa Tulipunaruusut. Ennen poismenoaan "Onni Toivola Alaska yhtyeineen" ehti kiertää Suomen tanssilavoja 15 vuoden ajan.

Lukuisien televisio-esiintymisten lisäksi levytyksiä hänelle kertyi 85 kpl ja 2 kantanauhaa, joista tunnetuimmat "Rajaseudun tyttö" ja "Matti naistenmies". 10 viimeistä elinvuottaan Onni asui Kärkölän Järvelässä ja häntä jäi kaipaamaan kahdeksan lasta perheineen.

Toivolan hauta.

Onni Toivola on haudattu Kärkölän hautausmaalle, sen eteläiseen rinteeseen.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Onni Toivola Alaska yhtyeineen (1975)
  • Onni Toivola kiertää Suomea Alaska yhtyeineen (1976)
  • Onni Toivola (1978)
  • Onni Toivola: Käy tanssimaan (1978)[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Onni Toivola, Albumit Suomalaisen musiikin historia. Viitattu 28.9.2019.