Oliver Cromwellin patsas (Westminster)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliver Cromwellin patsas.

Oliver Cromwellin patsas Westminsterissä pystytettiin Englannin, Skotlannin ja Irlannin lordiprotektorin Oliver Cromwellin kunniaksi Westminster Hallin viereiselle nurmikolle vuonna 1899, jolloin Cromwellin syntymästä oli kulunut 300 vuotta. Patsaan teki kuvanveistäjä Hamo Thornycroft, ja se rahoitettiin yksityisellä rahoituksella. Lahjoituksen teki ehkä entinen pääministeri Archibald Primrose.[1]

Patsaan oikeassa kädessä on miekka ja vasemmassa Raamattu, jonka kannessa on vuosiluku 1641. Patsaan edustalla on leijonaa esittävä veistos.

Patsashanketta vastustivat 1890-luvulla useat alahuoneen konservatiiviedustajat sekä kaikki Irlantilaisen puolueen edustajat, mutta Liberaalipuolueen johtama hallitus sai hankkeen läpi muutettuaan sen yksityisesti rahoitettavaksi.[1]

Vuonna 2004 Työväenpuolueen edustaja Stephen Pound ehdotti patsaan siirtämistä sulattamoon. Ehdotusta kannatti yksi konservatiivi- ja yksi liberaaliedustaja. Pound nimitti Cromwellia Droghedan teurastajaksi, mutta hänen ehdotuksensa vastustajat käyttivät nimitystä ”Jumalan englantilainen” ja mainitsivat Cromwellin puolustaneen parlamentin asemaa absoluuttisen monarkian tyranniaa vastaan.[2] Patsas sai jäädä paikoilleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Cromwell Statue at Westminster ICONS. Viitattu 21.5.2020. (englanniksi)
  2. Future of Cromwell Green, Early Day Motions, House of Commons, Tabled 11 May 2004 UK Parliament. Arkistoitu 18.11.2020. Viitattu 21.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.