Oksaliplatiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oksaliplatiini
Oksaliplatiini
Systemaattinen (IUPAC) nimi
[(1R,2R)-sykloheksaani-1,2-diamiini](etaanidioaatto-O,O')platina(II)
Tunnisteet
CAS-numero 63121-00-6
ATC-koodi L01XA03
PubChem CID 5310940
DrugBank DB00526
Kemialliset tiedot
Kaava C8H14N2O4Pt 
Moolimassa 397,286 g/mol
SMILES Etsi tietokannasta: eMolecules, PubChem
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus ?
Proteiinisitoutuminen > 90 %
Metabolia ?
Puoliintumisaika 10–25 minuuttia
Ekskreetio Renaalinen
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus


Antotapa Intravenoosi

Oksaliplatiini on solunsalpaajahoidossa käytettävä lääkeaine ja platinajohdos, jota käytetään paksunsuolensyövän hoitona varsinkin leikkaushoidon jälkeen. Oksaliplatiini on kompleksiyhdiste, jossa platina on keskusatomina ja ligandeina oksaalihappo ja sykloheksaani-1,2-diamiini. Lääke annetaan yleensä tiputuksena suoraan suoneen, ja se sekoitetaan juuri ennen hoitoa. Tiputus kestää kolmisen tuntia. Annostus lasketaan potilaan pinta-alan mukaan, se lasketaan pituuden ja painon mukaan.

Lääkkeellä on runsaasti sivuvaikutuksia, yleisimpänä hermonpäät tuntevat kylmän kipuna varsinkin käsissä ja nielussa, hoidon jatkuessa myös kasvoissa. Tiputuksen jälkeen kaikki kylmät ruoat ja juomat eivät oikein käy, ja jäätelön syönti on lähes mahdotonta. Ulkoilussakin kylmässä säässä tarvitaan lämpimät käsineet ja suojaa kasvoille. Arkuus helpottaa vähitellen runsaassa viikossa. Joillekin potilaille hoito aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, joka pahimmillaan voi keskeyttää hoidon.

Potilas käy edellisenä aamuna ennen tiputusta verikokeessa laboratoriossa. Erityisesti tarkkaillaan valkosoluja, munuaisia ja maksaa sekä tulehdusarvoja. Hoito on usein kolmen viikon jaksoissa ja alkaa tiputuksella, minkä jälkeen potilas syö tabletteina jotakin muuta solunsalpaajaa kaksi viikkoa, kolmas viikko on palautusta varten. Jaksoja on tavallisesti noin puolen vuoden ajan eli 8 × 3 viikkoa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]