Okasuomukala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Okasuomukala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Okakalat Stephanoberyciformes
Heimo: Okasuomukalat
Hispidoberycidae
Suku: Hispidoberyx
Laji: ambagiosus
Kaksiosainen nimi

Hispidoberyx ambagiosus
Kotlyar, 1981

Katso myös

  Okasuomukala Wikispeciesissä
  Okasuomukala Commonsissa

Okasuomukala (Hispidoberyx ambagiosus) on okakaloihin kuuluva kalalaji. Sitä tavataan syvistä vesistä indopasifiselta merialueelta. Okasuomukala on ainoa laji okasuomukalojen (Hispidoberycidae) heimossa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okasuomukala voi kasvaa suurimmillaan noin 18 cm pitkäksi. Laji on ruumiinmuodoltaan pitkäomainen ja suuripäinen. Päässä on limatäytteisiä onkaloita ja suuri suu ulottuu silmien taakse. Kalan kiduskannessa on piikki ja selkä- ja peräeviä ennen on piikikkäitä ruotoja. Myös okasuomukalan suomuissa on piikkejä. Selkäevä sijaitsee ruumiin takaosassa.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okasuomukalasta tunnetaan vain viisi havaintoa Malakan niemimaan, Sumatran, Jaavan ja Hainanin läheisyydestä. Se elää 560–1 100 metrin syvyydessä ja sen ravintoa ovat mahdollisesti äyriäiset kuten katkaravut.[1][2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Moore, J.: Hispidoberyx ambagiosus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.1.2022. (englanniksi)
  2. a b Hispidoberyx ambagiosus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 27.1.2022. (englanniksi)
  3. Joseph S. Nelson, Terry C. Grande, Mark V. H. Wilson: Fishes of the World, s. 352. John Wiley & Sons, 2016. ISBN 978-1-118-34233-6. (englanniksi)
  4. a b Alexander N. Kotlyar: Family Hispidoberycidae Kotlyar 1981. California Academy of Sciences Annotated Checklists of Fishes, 2004, nro 26, s. 1-2. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.1.2022. (englanniksi)