Okasalamanteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Okasalamanteri
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Salamanterieläimet Caudata
Heimo: Aitosalamanterit Salamandridae
Suku: Okasalamanterit Lyciasalamandra
Laji: luschani
Kaksiosainen nimi

Lyciasalamandra luschani
(Steindachner, 1891)

Katso myös

  Okasalamanteri Wikispeciesissä
  Okasalamanteri Commonsissa

Okasalamanteri[2] (Lyciasalamandra luschani, aikaisemmin myös Salamandra luschani eli Mertensiella luschani) on okasalamanterien[3] sukuun kuuluva salamanteri. Lajia esiintyy Kreikassa ja Turkissa. Sen elinaluetta ovat lauhkeat mäntymetsät ja Välimeren-tyyppiset pensastot. Erityisesti lajia tavataan kivikkoisilta alueilta, joissa on paljasta kalkkikivikalliota. Lyciasalamandra luschani ei tule toimeen ihmisen muokkaamissa ympäristöissä.[1] Se kuuluu uhanalaisiin lajeihin.

Lajilla on ruiskuttamaan pystyviä rauhasia. Sen oletetaan ruiskuttavan myrkkyä, mutta sitä ei ole toistaiseksi osoitettu.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Petros Lymberakis, Yakup Kaska, Yusuf Kumlutaş, Aziz Avci, Nazan Üzüm, Can Yeniyurt, Ferdi Akarsu, Varol Tok, Ismail H. Ugurtas, Murat Sevinç, Pierre-André Crochet, Theodore Papenfuss, Max Sparreboom, Sergius Kuzmin, Steven Anderson, Mathieu Denoël: Lyciasalamandra luschani IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.8.2014. (englanniksi)
  2. Matelijoiden ja sammakkoeläinten nimistötoimikunta: Matelijoiden ja sammakkoeläinten nimistö - okasalamanteri herpetomania.fi. Viitattu 19.11.2019.
  3. Matelijoiden ja sammakkoeläinten nimistötoimikunta: Matelijoiden ja sammakkoeläinten nimistö - okasalamanterit herpetomania.fi. Viitattu 19.11.2019.
  4. Sammakkolampi.net (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.