Ojukkaviini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ojukkaviini
Pääasiassa ojukkaviinin perimää omaavan Concord-lajikkeen rypäleitä.
Pääasiassa ojukkaviinin perimää omaavan Concord-lajikkeen rypäleitä.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Vitales
Heimo: Viiniköynnöskasvit Vitaceae
Suku: Viiniköynnökset Vitis
Laji: labrusca
Kaksiosainen nimi

Vitis labrusca
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ojukkaviini Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ojukkaviini Commonsissa

Ojukkaviini tai tarhaojukkaviini (Vitis labrusca) on Pohjois-Amerikassa kasvava viiniköynnös. Sen lajikkeita kasvatetaan erityisesti aitoviinin perusrungoksi, ja myös koristekasviksi. Sitä on käytetty myös risteytyksiin muiden viinilajien kanssa, sillä luontaisen levinneisyysalueensa ansiosta se kestää hyvin kylmää.

Törmäviini on puutuvavartinen köynnös, joka kiipeää tuen ympärille kiertyvien kärhien avulla. Sormiliuskaiset lehdet kasvavat 5–20 senttimetrin levyisiksi, ja kasvavat vuorottain köynnösvarressa. Kukat ovat yksikotisia, tuulipölytteisiä, ja niistä kypsyy hedelmä eli rypäle.

Esimerkiksi Minnesotan yliopistossa (erityisesti Elmer Svenson) suoritettiin 1900-luvun loppupuolella laajamittaista jalostustyötä, jossa törmäviini on antanut perimäänsä lukuisille kylmänkestoisille viinlajikkeille. Törmäviiniä perimässään omaavia lajikkeita ovat mm. Concord, Beta, Summersweet, Somerset Seedless, Edelweiss, Zilga. Ojukkaviiniä perimässään omaavista hybridilajikkeista käytetään joskus nimitystä "Vitis Labruscana-ryhmä".

Ojukkaviinillä ja sen risteytyksillä on usein sille ominainen melko voimakas sivumaku, jota englanniksi kuvataan termillä "foxy", juontuen köynnöksen englanninkielisestä nimestä "fox grape". 1920-luvulla pystyttiin erottamaan tämän aromin lähteeksi ojukkaviinin suurina pitoisuuksina sisältämä metyyliantranilaatti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.