Oiva Kentta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oiva Kentta on suomalainen puuseppämestari[1] ja koristeveistäjä. Häntä pidetään Suomen johtavana koristeveistomestarina, joka on nostanut erityisesti jurvalaisen tyylihuonekaluteollisuuden tasoa, kehittänyt veistotekniikkaa ja veistorautojen ylläpitoa ja teräystekniikkaa.[2]

Kentta opiskeli 1960-luvun alussa Jurvan kotiteollisuuskoulussa. Puusepän opintoja hän täydensi Åke Skjöldin piirustuskurssilla. Hän työskenteli ensin koristeveistäjänä jurvalaisten tyylihuonekalutehtaiden palveluksessa ja suoritti koristeveistomestarin tutkinnon 1972.[3] Hän on toiminut koristeveiston opettajana kotiteollisuuskoulussa, kansalaisopistossa, Koulutuskeskus Sedussa ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa.

Oiva Kentta on osallistunut lukuisiin koristeveistoalan näyttelyihin, kilpailuihin ja työmessuihin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koristeveistokirja yhdessä Kalervo Puskalan ja Petri Karjalaisen kanssa, Ajatus 1999. ISBN 951-566-000-9.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mestarijäseniä, Suomen Puuseppämestarit ry
  2. Kalervo Puskala: ”Huonekaluvalmistuksen perinteestä Jurvassa”, Samuli Paulaharjun Säätiön vuosikirja 2011, s. 22–25. Samuli Paulaharjun Säätiö, Edita Prima, 2012.
  3. Hannu Kumpula: Oiva Kentta 2013. Veisto.fi, Jurvan puuseppämuseo (Internet Archive). Viitattu 2.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]