Ohutlevy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ohutlevyt ovat ohuita metallilevyjä, joita käytetään muun muassa rakentamisessa, sekä erilaisten esineiden valmistamisessa. Ohutlevyistä valmistetaan tuotteita leikkaamalla, liittämällä ja muovaamalla niitä. Ohutlevyjä kutsutaan usein myös pelliksi.

Rakennusten katot, astiat, elektronisten laiteiden kotelot tai auton korit ovat esimerkkejä tuotteista, joita voidaan valmistaa ohutlevyistä.

Ohutlevyjä valmistetaan eri paksuisia ja eri materiaaleista. Ohutlevyjä myös pinnoitetaan eri tavoin erityisesti sinkitsemällä. Tyypillisiä levymateriaaleja ovat teräs, alumiini ja kupari.

Ohutlevyjä voidaan leikata laserleikkauksella tai erilaisilla mekaanisilla menetelmillä. Peltisakset ovat perinteinen ja yhä käsityönä tehtävien esineiden valmistuksessa käytetty mekaanisesti toimiva leikkuuväline. Kaarisaksia käytetään pitempien suorien leikkausten tekemiseen. Levyjä leikataan myös lävistämällä niitä erilaisten meistien avulla.

Muovausmentelmiä ovat muun muassa syväveto ja painosorvaus. Levyjä voidaan muovata myös perinteiseen tapaan takomalla. Levyihin voidaan myös tehdä taitoksia kanttikoneilla tai särmäyspuristimilla.

Ohutlevyjä voidaan liittää toisiinsa esimerkiksi hitsaamalla tai niittien ja ruuvien avulla.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.