Ohjaustehostin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ohjaustehostin

Ohjaustehostin on ajoneuvojen apulaite, joka vähentää ohjaamiseen tarvittavaa voiman määrää ja auttaa kuljettajaa pyörien kääntämisessä (vrt. servo). Ohjaustehostimen keksijäksi mainitaan 1920-luvulla eläneet Klara Gailis ja George Jessup Massachusettsista Yhdysvalloista, mutta sen patentoi ensimmäisenä Francis W. Davis (US Patent Office 30.8.1932).[1] Ensimmäinen kaupallinen ohjaustehostin oli vuosimallin 1951 Chrysler Imperialissa, ja sitä kutsuttiin nimellä Hydraguide. 2000-luvun alussa esitelty automaattinen pysäköinti on jatkoa ohjaustehostimen toimintoihin.

Ohjaustehostimet toimivat hydraulisesti, sähköisesti tai sähkön ja hydrauliikan yhdistelmänä.

Hydraulijärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydraulinen järjestelmä toimii hihnavetoisella pumpulla, jota ajoneuvon moottori pyörittää. Pumppu luo hydraulista painetta, ja kaksitoiminen mäntä vie voiman ohjaustangolle. Voiman määrää säädetään ohjauspyörään kytketyillä venttiileillä. Haittapuolena on energian kulutusta aiheuttava pumpun vastus myös silloin, kun ohjauspyörää ei käännetä. Haittapuolena voidaan pitää myös sitä, että moottorin sammuessa ajon aikana ohjaustehostin lakkaa toimimasta, jolloin ohjauksen muuttuminen raskaaksi voi yllättää autoilijan. Yleensäkin hydraulisella tehostimella varustetun käymättömän auton ohjaaminen rullattaessa vaihde vapaalla tai kytkinpoljinta painaen voi täten aiheuttaa vaaratilanteita.

Sähköjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköiset järjestelmät ovat uudempaa teknologiaa. Ne käyttävät nimensä mukaisesti sähköisiä komponentteja. Niiden toiminta perustuu pitkälti antureihin. Kun ohjauspyörää käännetään, anturit lähettävät siitä tiedon ohjausyksikölle ja tietokone laskee tarvittavan voiman. Tarvittava lisävoima tuotetaan sähkömoottorin avulla. Sähköisen järjestelmän etuina pidetään parempaa hyötysuhdetta, haittoina rajoitettua voimaa ja ohjaustuntumaa.

Sähkö-hydraulijärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköhydraulijärjestelmät, myös hybridijärjestelmät, käyttävät samaa toimintatapaa kuin hydraulinen järjestelmä. Hybridijärjestelmässä hydraulista painetta tuottavaa hydraulimoottoria ei kuitenkaan pyöritetä hihnavedolla auton moottorista, vaan erillisellä sähkömoottorilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ohjaustehostin.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.