Ofpe/WN9-tähti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ofpe/WN9-tähdet ovat joukko elinkaarensa loppupuolella olevia massiivisia kuumia tähtiä. Niiden tyypillinen piirre on voimakas tähtituuli, jonka nopeus on vain 400–500 km/s mutta joka kuljettaa tähden pintaosien ainetta ympäröivään avaruuteen jopa 2 – 5·10-5 Auringon massaa vuodessa. Ofpe/WN9-tähdet ovat hyvin kuumia, ja niiden pintalämpötilat ovat 30 000 – 40 000K. Tähden säde on yleensä 20–40 Auringon sädettä, ja luminositeetti vastaa tyypillisesti runsasta kymmentä tuhatta Aurinkoa. Tähtien massat ovat alle 100 Auringon massaa.

Tähtityypin nimen alkuosa Ofpe tulee tähden spektriluokasta, joka on O, mutta spektrissä näkyy voimakkaan tähtituulen aiheuttamia piirteitä (f); spektri on poikkeava eli pekuliaarinen (p), ja siinä näkyy normaalien absorptioviivojen lisäksi emissioviivoja (e). Nimen loppuosa WN9 on typpipitoisten Wolfin–Rayetin tähtien myöhäinen luokka. Luokitus otettiin käyttöön vuonna 1982.

Ofpe/WN9-tähdet edustavat tähtien evoluutiossa välivaihetta spektriluokan O ylijättiläisten ja Wolfin–Rayetin tähtien välillä. Niiden pintakerroksissa on runsaasti CNO-syklin tuotteita. Spektrissä on nähtävissä voimakkaita P Cygni -viivaprofiileja, etenkin ionisoituneen piin ja hiilen spektriviivoissa. Piirre voimistuu sitä mukaa, kun tähden muut ominaisuudet lähestyvät Wolfin–Rayetin tähtiä.

Ofpe/WN9-tähtiä ei tunneta kovin monta, mikä viittaa vaiheen olevan vain lyhytkestoinen osa massiivisen tähden elämää. Eniten tutkittu kohde on HDE 269227.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.