Odert W. Renell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Odert Wilhelm Renell (vuodesta 1906 lähtien Vilho Tapio, 27. heinäkuuta 1876 Ruovesi1951 Kälviä) oli suomalainen rakennusmestari.[1] Hänen isänsä oli valtion ensimmäisen luokan rakennusmestari ja maanmittari Karl Henrik Renell. Odert Renell suomalaisti nimensä vuonna 1906[1].

Renell opiskeli Helsingissä teollisuuskoulussa vuosina 1896–1898 ja 1900. Tunnetuin Renellin suunnittelema rakennus on Kälviän kirkko, joka valmistui 1905.[1] Lehtiartikkelin mukaan kirkon rakentamiseksi oli saatu ehdotukset kolmelta rakennusmestarilta: Renelliltä, Kurikalta ja Jäväjältä. Renellin suunnitelma valittiin uuden kirkon rakentamisen pohjaksi. Siihen tehtiin kuitenkin muutoksia Kurikan ja Jäväjän suunnitelmaehdotuksista, joten kirkkoa voidaan pitää kolmen rakennusmestarin yhteissuunnitelmana. Kirkko on muun muassa korkeampi kuin mitä Renell oli alun perin ajatellut.[2]

Renell kävi useaan otteeseen Yhdysvalloissa. Ensimmäinen oleskelu oli noin vuoden mittainen, hän lähti matkaan heti Kälviän kirkon valmistumisen jälkeen. Matkan jälkeen Vilho Tapio suunnitteli ja rakennutti itselleen ja perheelleen kodin Kälviälle. Tapio asui huomattavan osan työurastaan Yhdysvalloissa ja palasi viimeiseltä Amerikanmatkaltaan vain kuukausia ennen kuolemaansa vuonna 1951. Yhdysvalloissa Vilho Tapio suunnitteli sekä yksityistaloja että julkisia rakennuksia, Suomessa pääasiassa asuintaloja.[1]

Kälviän kirkosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon suunnittelusta on kirjattu kirkonkokouksen pöytäkirjaan seuraavaa:

»Korjaustyössä on otettava noudatettavaksi Kurikan et Lönngvistin tekemä pohjapiirustus, joka on sama kuin nykyisessä kirkossa.»
(Kälviän kirkonarkisto. Kirkonkokouksen pöytäkirja 27.9.1904)

»Samoin seinäin ja akkunain suhteen hyväksytään pääasiassa Kurikan et Lönngvistin tekemä piirustus muuten, mutta seinät on korotettavat seitsenmetrisiksi ja akkunat samassa suhteessa, sekä eteisten etupuolelle tehtävä akkuna, ja eteisten yläpuolelle muodostettava frontti samaan suuntaan kuin Renellin piirustuksissa.»
(Kälviän kirkonarkisto. Kirkonkokouksen pöytäkirja 27.9.1904)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kälviän kirkonkokouksen pöytäkirja 27.9.1904

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Tapiola Kälviän kulttuurimaisemainventointi 2000, 2001. Kokkolan kaupunki. Viitattu 25.7.2014.
  2. Wiirilinna, Annikki: Maineikas kirkonrakentaja ja rakennusmestari Jacob Rijf suunnitteli Kälviän kellotapulin Keskipohjanmaa. 2.9.1967. Keskipohjanmaan Kirjapaino Oyj. Viitattu 25.7.2014.