Ocke Mannerfelt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ocke Mannerfelt (s. 1948)[1] on ruotsalainen, erityisesti nopeisiin moottoriveneisiin erikoistunut venesuunnittelija.

Mannerfeltin maine perustuu kilpaveneisiin[2], mutta hän on suunnitellut myös lukuisia tuotantoveneitä mm. Nimbus Boatsille, Prestige Ribsille sekä luksusvenevalmistaja Sealinelle. Kilpaveneilyssä Mannerfeltin tunnetuin toimeksiantaja on 11 maailmanmestaruutta voittanut Victory Team Dubai.

Mannerfelt on soveltanut useissa kilpa- ja urheiluveneissään hydro- ja aerodynamiikkakokeiluihin perustuvia siipiä sekä poikkeuksellinen voimakkaita pohjan porras- ja nousulistarakenteita. Mannerfeltin "lepakkoveneissä" siipien tarkoitus on vakauttaa hyvin nopeiden veneiden kulkua etenkin hypyissä. Ilman ohjaaminen veneen rungon alle erilaisilla portailla ja nousulistoilla taas pienentää veneen kitkaa.

Mannerfelt on suunnitellut myös purjeveneitä. Tuoreimpiin töihin kuuluu kääntyvällä hiilikuitumastolla ja pelkällä isollapurjeella varustettu päiväpursi Daytripper.

Suunnittelutoimisto Mannerfelt Design Teamin pääsuunnittelijana työskentelee Ocke Mannerfeltin poika, Ted Mannerfelt. Isä ja poika ovat viime vuosina tehneet yhteistyötä lukuisissa veneprojekteissa, joissa Ted Mannerfeltin vastuulla on ollut etenkin ohjaamon suunnittelu.

Ted Mannerfelt on opiskellut ajoneuvosuunnittelua Coventryn yliopistossa sekä Lontoon Royal College of Art -yliopistossa[3]. Hän on suunnittellut Jaguarille R Coupe ja Jaguar RD-8 -prototyypit, Ford Connect ja Lotus Extreme -konseptiautot sekä Renaultille Reunalt Dakar ja Renault 360 -konseptiautot.

Ted ja Ocke Mannerfeltin suunnittelema Pirelli PZERO 1400 RIB Boat palkittiin vuonna 2009 arvostetussa Red Dot -muotoilukilpailussa ilma-alusten ja alusten sarjassa Best of the Best -maininnalla. Pirelli PZERO on Red Dotin mukaan kehitetty versio Pirellin 50-luvulla suunnittelemista Välimeren klassisista huviveneistä. Red Dot -ilpailussa kiinnitettiin erityistä huomiota myös automaiseen ohjaamoon, joka kilpailuarvion mukaan mahdollistaa kilpavenemäisen helpon käsiteltävyyden myös rajuissakin sääolosuhteissa.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hexicon Members of the Board
  2. Forbes.com
  3. Royal College of Art - The Show 2002 cardesignnews.com. 18.6.2002. Arkistoitu 20.8.2010. Viitattu 16.5.2010.
  4. Red Dot Awards: Inspired Design BusinessWeek. Viitattu 24.5.2010. (englanniksi)
  5. Red Dot Design Awards red.dot.org. Viitattu 24.5.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]