Nurmeksen Joulumusiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nurmeksen Joulumusiikki on vuodesta 1993 järjestetty joulumusiikkitapahtuma Nurmeksessa. Se on muodostunut marraskuussa alkavaksi juhlakaudeksi, johon kuuluu konsertteja ja tapahtumia. Tapahtuman pyrkimyksenä on tarjota mahdollisuus uusien joululaulujen syntymiseen ja esilletuloon. Lisäksi Nurmeksen Joulumusiikki vaalii Suomen joululauluperinnettä esittämällä ja tallentamalla joululauluja eri aikakausilta.

Vuonna 1997 Nurmes julistautui viralliseksi joululaulukaupungiksi ja vuonna 2009 koko Euroopan joululaulukaupungiksi. Tapahtuman ensimmäinen taiteellinen johtaja oli Jouni Pirinen (1993–2010) ja toinen oopperalaulaja Jussi Merikanto (2011–).

Hyvän Joulun toivotus Suomen lapsille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alakoululaiset ovat kokoontuneet laulamaan Hyvän joulun toivotuksen Suomen lapsille vuodesta 2004 alkaen. Vuoden 2017 tilaisuuteen tilattiin joululauluista Näppäri-sovitukset.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmeksen Joulumusiikki on järjestänyt kolme kansallista joululaulujen sävellyskilpailua. Vuoden 1994 valtakunnalliseen kilpailuun saapui 201 uutta joululaulua. Vuonna 1999 järjestetty sävellyskilpailu Joululaulu 2000 -kilpailu keräsi 550 lauluehdotusta. Vuonna 2004 julistettiin P. J. Hannikaisen nimeä kantaneen sävellyskilpailun tulokset.

Joululauluarkisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmeksen Joulumusiikki vastaanotti vuonna 1998 Tuomas Piirosen 3550 joululaulua käsittävän joululaulukokoelman. Piirosen kokoelma liitettynä Nurmeksen kolmen valtakunnallisen sävellyskilpailun lauluihin muodostaa yli 4700 laulua käsittävän Nurmeksen Joululauluarkiston. Arkisto on vapaasti käytettävissä kaupunginkirjastossa. Tietokannasta uusijoululaulu.fi löytyy myös uusia joululauluja sähköisessä muodossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]