Nuorttanaste

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. lokakuuta 2019 kello 10.25 käyttäjän Kirkhakkinen (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näköispainos Nuorttanaste-lehden ensimmäisestä numerosta vuodelta 1898.

Nuorttanaste (Itätähti) on pohjoissaamenkielinen kristillinen lehti, joka on perustettu vuonna 1898 Norjan Finnmarkissa. Se on vanhin edelleen ilmestyvä saamenkielinen aikakauslehti.

Historia

Lehti perustettiin vuonna 1898 Norjan Finnmarkissa. Lehden perusti Norjan evankelis-luterilainen vapaakirkko ja sen päätarkoituksena oli levittää luterilaista kristillistä sanomaa Norjassa eläville saamelaisille heidän äidinkielellään. Se alkoi julkaista pian myös lukijoiden kirjeitä sekä tavallisia uutisia ja muuta ei-uskonnollista sisältöä. Toimittajat olivat pääosin saamelaisia, jotka tasapainottelivat toisaalta lehden norjalaisten kristittyjen omistajien tahtoessa lähinnä uskonnollista sisältöä ja toisaalta saamelaisen lukijakunnan toiveiden saada myös uutisia ja ajankohtaisia asioita välillä. Lehti on ilmestynyt suurimman osan historiastaan kahdesti kuukaudessa, myös toisen maailmansodan aikana. Ison osan 1900-lukua ajan Nuorttanaste oli ainoa pohjoissaamenkielinen julkaisu.[1]

Merkitys

Nuorttanaste on vanhin edelleen julkaistava saamenkielinen aikakauslehti. Koska se oli ison osan 1900-lukua ainoa pohjoissaamenkielinen julkaisu on sillä ollut suuri merkitys saamelaisten lukutaidolle, erityisesti niiden jotka eivät ole osanneet norjaa. Lehdellä on ollut suuri merkitys kirjoitetun saamen kielen ymmärtämisen kehitykselle. Lapset ovat oppineet lukemaan ja kirjoittamaan sen kautta ja se on levittänyt merkittävästi tietoa saamelaisten keskuuteen. Se oli hyvin suosittu ja siten sillä on ollut merkittävä rooli saamen kielelle ja kulttuurille 1900-luvun alkupuoliskolla.[1]

Lähteet

  1. a b Katri Somby: Nuorttanaste – vuoiŋŋalaš bláđđi vai sámi servvodatguoddi? 2010. Sámi dieđalaš áigečála. Viitattu 21.10.2019. (pohjoissaameksi)

Katso myös

Aiheesta muualla