Norsunkorva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norsunkorva
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Tatarkasvit Polygonaceae
Alaheimo: Eriogonoideae
Tribus: Coccolobeae
Suku: Norsunkorvat Coccoloba
Laji: uvifera
Kaksiosainen nimi

Coccoloba uvifera
(L.) L.

Katso myös

  Norsunkorva Wikispeciesissä
  Norsunkorva Commonsissa

Norsunkorva (Coccoloba uvifera) on tatarkasvien heimoon ja norsunkorvien sukuun kuuluva kukkiva kasvilaji, joka kasvaa trooppisen Amerikan ja Karibian rannikoilla.

Hedelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norsunkorva tuottaa loppukesästä vihreitä hedelmiä, joiden halkaisija on noin 2 cm. Hedelmät kasvavat suurina ryppäinä. Hedelmät kypsyvät vähitellen purppuranvärisiksi. Jokaisessa yksittäisessä hedelmässä on siemen, joka muodostaa suurimman osan hedelmän tilavuudesta.

Viljely ja leviäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norsunkorva pystyy selviytymään noin 2 °C:n lämpötilassa, mutta se ei kestä pakkasta. Keräämisen jälkeen norsunkorvan siemenet on kylvettävä välittömästi, sillä toisin kuin useimmilla kasveilla, ne eivät kestä varastointia. Norsunkorva kestää hyvin tuulta ja kohtalaisesti varjoa. Hyvän suolankestävyyden vuoksi sitä istutetaan usein vakauttamaan rantojen reunoja. Norsunkorvaa käytetään myös koristepensaana. Norsunkorva on kaksikotinen laji eli hede- ja emikukinnot ovat eri kasviyksilöissä ja ristipölytys on välttämätöntä hedelmän kehittymiselle. Hunajamehiläiset ja muut hyönteiset auttavat pölyttämään näitä kasveja. Hede- ja emikasvit voidaan erottaa kukkien ulkonäöstä, sillä hedekasveilla on yleensä kuolleita kukkavarsia.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norsunkorva on suosittu koristekasvi Etelä-Floridan pihoilla. Se stabiloi hiekkadyynejä ja tarjoaa suojaisan elinympäristön pienille eläimille. Hedelmästä saatavaa mehua on käytetty nahan värjäämiseen ja parkitsemiseen. Norsunkorvan puuta voidaan käyttää huonekaluissa, polttopuuna ja puuhiilen valmistuksessa. Norsunkorvan hedelmiä voidaan syödä raakana, keittää hyytelöiksi ja hilloiksi tai fermentoida viiniksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coccoloba uvifera IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Coccoloba uvifera