Norjan metsämuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjan metsämuseo
Norjan metsämuseon pääsisäänkäynti.
Norjan metsämuseon pääsisäänkäynti.
Tyyppi Museo, arkistoView and modify data on Wikidata
Osoite Solørveien 151, NO-2407 Elverum [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti ElverumView and modify data on Wikidata
Kotisivut skogmus.no/?page=69View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°52′N, 11°34′E
Kartta
Norjan metsämuseo

Norjan metsämuseo (norj. Norsk skogmuseum) on Elverumissa Hedmarkin läänissä Kaakkois-Norjassa sijaitseva metsä- ja metsästysmuseo, jonka näyttelyt kattavat laajasti metsäkulttuurin, metsänkäytön, metsästyksen ja kalastuksen eri osa-alueet.

Museossa käy vuosittain noin 100 000 vierailijaa, ja se on kävijämäärällä mitattuna yksi Norjan suosituimmista museoista. Vuosittain elokuussa järjestettävät pohjoismaiset metsästys- ja kalastusmessut[2] on suosittu eränkävijöiden tapahtumaviikonloppu, jossa käy yli 30 000 messuvierasta.

Metsämuseon yhteydessä toimii museokauppa[3] ja Elverumin alueen turistineuvonta[4].

Ulkoilmamuseo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsämuseo sijaitsee Glommajoen varrella. Museorakennuksen läheisyydessä on lasten leikkialueita, luontopolku ja metsäpalotorni. Metsämuseoon kuuluvaan Papinsaaren (Prestøya) ulkoilmamuseoon on kerätty suuri kokoelma metsätyömiesten käytössä olleita taukotupia ja majoitusrakennuksia. Papinsaaressa on myös lasten oma kalastuslampi. Glommajokeen on mahdollista hankkia kalastuslupia ja kalastaa museoalueella. Papinsaareen pääsee siltaa pitkin ja Papinsaaresta edelleen riippusiltaa pitkin Glomdalin kotiseutu- ja vähemmistökulttuurimuseoon (Glomdalsmuseet).

Näyttelyt ja akvaario

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsämuseossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä. Museon taidegalleriassa on vuosittain 3-4 vaihtuvaa näyttelyä.

Pysyvät näyttelyt:

  • Upea puu -näyttelyssa esitellään puun kehityskaari nykyajan puuksi ja tutustutaan jännittävin ja konkreettisin keinoin fotosynteesiin. Fotosynteesiä esitellään 9 metriä pitkän näyttelyseinän avulla ja näyttelyn keskellä olevan, 7,5 metriä korkean, keinopuun avulla.
  • Ihmisten polut monipuolisessa luonnossa -näyttely kertoo kuinka ihminen kokee luonnon. Näyttelyssa tutustutaan metsästyksen ja kalastuksen merkitykseen Norjassa ennen ja nyt, sekä eläinten erilaisiin elintapoihin.
  • Metsän aika -näyttely esittelee metsänkäyttöä ja sen koneellistumista 1900-luvulla.
  • Akvaariotalo on yksi Norjan suurimmasta makean veden akvaarioista. Akvaariotalossa elää noin 40 eri kalalajia kymmenessä erilaisessa vesiluontoympäristössä, aina vuoristojen ravinneköyhästa elinympäristöstä ravinteikkaiseen jokisuun elinympäristöön. Kaikkia esiteltyjä vesiluontoympäristöjä on Glommajoen vesistössä.