Nordic Poly Mark -merkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nordic Poly Mark (NPM) on muoviputkituotteissa vuodesta 2004 alkaen käytetty sertifiointimerkki takeena tuotteen laadusta ja pohjoismaisten viranomaisvaatimusten täyttymisestä. NPM-merkitty tuote täyttää Suomen rakennuslainsäädännössä asetetut olennaiset tekniset vaatimukset. NPM-merkki tuotteessa kertoo, että tuotteet on testattu ja tarkastettu pohjoismaisiin olosuhteisiin soveltuviksi, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ne kestävät pakkasen ja roudan. NPM-merkityiltä putkilta edellytetään mm. iskulujuutta, muhviliitosten tiiveyttä ja paineenkestävyyttä. NPM-merkittyjen tuotteiden taataan kestävän pohjoismaisissa käyttöolosuhteissa vähintään 50 vuotta.

NPM-merkin käyttöoikeuden voi saada muun muassa maaviemäreille ja maaviemärikaivoille, vesijohdoille, kiinteistöviemäreille, sadevesiviemäreille, paineviemäreille, kaasuputkille, sähköasennusputkille ja putkijohdoille, sekä kuuma- ja kylmävesijärjestelmille[1]. NPM –merkin voi saada käyttöön mikäli tuote ja tuotannon laadunvalvonta täyttävät sertifiointivaatimukset.

NPM-merkinnän vaatimukset määrittää INSTA-CERT. INSTA-CERT on sertifioijien muodostama ryhmä, johon kuuluvat Inspecta Sertifiointi Suomesta, Rise Certification, Ruotsista, Norner Norjasta ja Dancert Tanskasta[2].  Vaatimukset NPM-merkin käytölle laaditaan yhdessä pohjoismaisten asiantuntijoiden kanssa. Vaatimusehdotuksiin pyydetään lausunnot viranomaisten, vesilaitoksien, maahantuojien, urakoitsijoiden, testauslaitosten, tukkuliikkeiden ja valmistajien sidosryhmäverkostolta.

Kaikkien vaatimukset täyttävien valmistajien on mahdollista saada oikeus NPM -merkin käyttöön tuotteissaan. Tuotekohtaiset vaatimukset on kirjattu sertifiointiohjeisiin (SBC = Särskilda Bestämmelser för Certifiering). Sertifiointia voi hakea INSTA-CERT ryhmään kuuluvalta taholta[3]. INSTA-CERTin suomalainen jäsentaho on Inspecta Sertifiointi Oy.

Sertifiointivaiheen jälkeen NPM –merkittyjen tuotteiden laatua valvotaan sertifiointiohjeiden mukaisesti. INSTA-CERT asettaa vaatimukset myös hyväksymilleen testaajille ja tarkastajille. Eurofins Expert Services Oy on INSTA-CERTin hyväksymä suomalainen testaus- ja tarkastustaho.

NPM-merkki osoituksena rakennuspaikkakohtaisesta soveltuvuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustuoteasetuksen (CPR) mukaisesti rakennustuotteet tulee osoittaa soveltuviksi käyttökohteeseensa. NPM–merkki auttaa tämän osoittamisessa. NPM-merkki tuotteessa on osoitus siitä, että tuote täyttää paitsi EN-standardiin kirjatut vaatimukset, myös kaikki pohjoismaisittain laadittuihin sertifiointiohjeisiin kirjatut lisävaatimukset. Näitä ovat mm. turvallisuuteen ja toiminnalliseen laatuun liittyvät ominaisuudet. NPM-merkki on osoitus myös siitä, että vaatimustenmukaisuus on todettu riippumattomin testein ja tarkastuksin. CE–merkki osoituksena rakennuspaikkakohtaisesta kelpoisuudesta muoviputkituotteissa ei ole vielä mahdollinen. CE–merkintä edellyttää tuotteelle laadittuja yhteiseurooppalaisia harmonisoituja standardeja (hEN) tai niille laadittuja ETA vaatimuksia (ETA = European Technical Assessment). Muoviputkille näitä ei ole vielä laadittu, joten niiden soveltuvuuden osoituksen ei  voi käyttää CE-merkkiä [4].  NPM-merkkiä käytetään laajalti pohjoismaissa. NPM-sertifikaatteja on  myönnetty vuoteen 2018 mennessä yli 180 kpl, joten NPM-laatuvaatimukset täyttäviä tuotteita on runsaasti saatavilla. Esimerkiksi Suomen vesijohtoputkista muovisia on noin 90 prosenttia. Vesihuoltolaitokset vaativat yleisesti NPM-merkin takaamia ominaisuuksia käyttämiltään muoviputkituotteilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nordic poly mark laadukkaan rakentamisen merkki muoviputkille 16112017, 16.11.2017. Finnish Plastics Industries Federation, Pipe Group Muoviteollisuus ry, Putkijaosto. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.1.2019.
  2. Mattila, Vesa Ville: Kannattaa vaatia parasta Onninen asiakaslehti 3/2014 s. 29. Arkistoitu 23.1.2021. Viitattu 18.1.2019.
  3. INSTA-CERT is a joint venture organisation formed by four certification bodies from four Nordic countries: RISE Certification in Sweden, Norney in Norway, Inspecta Certification in Finland, and Dancert in Denmark. www.sp.se. Viitattu 18.1.2019.
  4. CE marking: The European Plastic Pipes and Fittings Associaton. teppfa.eu. Arkistoitu 23.8.2015. Viitattu 18.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]