Nora Roberts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nora Roberts
Nora Roberts vuonna 2007.
Nora Roberts vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt10. lokakuuta 1950 (ikä 71)
Silver Spring, Maryland, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti romaanikirjailija
Kirjailija
SalanimiNora Roberts,
J. D. Robb,
Sarah Hardesty,
Jill March
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aikakausi 1981–
Tyylilajit romantiikka, jännitys, fantasia
Esikoisteos Täysverinen irlantilainen (Irish Thoroughbred, 1981),
Irlannin ruusu (Irish Rose, 1981)
ja (Irish Rebel, 1981)
Palkinnot

Useita, mm.
Kultainen medaljonki,
RITA -palkinto,
Quill -palkinto

Aiheesta muualla
[www.noraroberts.com Kotisivut]
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Nora Roberts (s. 10. lokakuuta 1950 Maryland, Yhdysvallat), syntymänimeltään Eleanor Marie Robertson, on yhdysvaltalainen kirjailija. Roberts on kirjoittanut yli 200 kirjaa, joista lähes jokainen on ollut New York Timesin bestseller-listalla, yhteensä 90 viikkoa ykkösenä. Robertsin kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta. Nimellä J. D. Robb hän kirjoittaa tulevaisuuteen sijoittuvia jännitysdekkareita (In Death -sarja).

Suomessa ylitettiin vuoden 2000 kesäkuussa 300 000 myydyn kirjan raja, minkä kunniaksi Roberts vieraili Suomessa.lähde?

Robertsin romaaneja on myyty yhteensä 35 maahan.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eleanor Marie Robertson syntyi Silver Springissa, Marylandissa, perheen ainoaksi tyttäreksi ja kuopukseksi. Hänen koko perheensä oli innokkaita lukijoita, joten kirjat olivat alusta asti tärkeä osa Robertsin elämää. Vaikka Roberts oli aina keksinyt tarinoita päässään, hän ei kirjoittanut tarinoita lainkaan ylös, koulun esseitä lukuun ottamatta.[1] Roberts kävi roomalaiskatolista koulua ja kertoo nunnien iskostaneen häneen kurin tunteen.[1] Toisena lukiovuotenaan, Roberts siirrettiin paikalliseen kouluun, Montgomery Blair High Schooliin[2], jossa hän tapasi ensimmäisen aviomiehensä, Ronald Aufdem-Brinken. Pari meni naimisiin vanhempiensa vastusteluista huolimatta vuonna 1968 lukiosta valmistumisen jälkeen.[3]

Vasta vihitty aviopari asettui Keedysvilleen Marylandiin. Robertsin aviomies työskenteli isänsä metallialan yrityksessä ennen liittymistään Robertsin vanhempien valoyritykseen. Roberts jäi kotiäidiksi kahdelle pojalleen, Danille ja Jasonille. Kotona ollessaan Roberts vietti paljon aikaa tehden keramiikkatöitä ja ommellen lapsilleen vaatteita.[3] Avioliitto päättyi eroon.

Roberts tapasi toisen aviomiehensä, puuseppä Bruce Wilderin palkattuaan tämän rakentamaan kirjahyllyä. Pari meni naimisiin heinäkuussa 1985. Wilder omistaa ja työskentelee Turn the Page Books -nimisessä kirjakaupassa Boonsborossa, Marylandissa.[4] Robertsit omistivat myös lähellä sijaitsevan historiallisen Boone Hotellin, jota kunnostettiin sen tuhoutuessa tulipalossa[5][6] helmikuussa 2008. Kolme miljoonaa dollaria maksaneiden kunnostusten jälkeen Inn Boonsboro avattiin 17. helmikuuta 2009.

Roberts uskoo, että uraansa panostava kirjailija tarvitsee itsekuria: "Kukaan ei palkkaa sinua jos uskot voivasi istua paikallasi ja tarinan laskeutuvan olallesi."lähde? Tällä hetkellä hän keskittyy yhden romaanin kirjoittamiseen kerrallaan ja kirjoittaa kahdeksan tuntia joka päivä, jopa lomalla ollessaan.lähde?

Roberts tekee suurimman osan taustatutkimuksistaan internetissä, koska hän kammoaa lentämistä.lähde? Siitä huolimatta Robertsilla on omaisuutta Claren kreivikunnassa Irlannissa ja vierailee maassa säännöllisesti. Osa hänen romaaneistaan sijoittuukin Ardmoreen, Waterfordin kreivikuntaan.

Kirjailijan ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberts alkoi kirjoittaa lumimyrskyn aikana helmikuussa 1979 ollessaan myrskyn armoilla kotonaan kahden pienen poikansa kanssa. Roberts sanoo, että metrin korkuisen lumimassan saartamana ei ollut paljonkaan muuta tekemistä.[7] Kirjoittaessaan ideoitaan ylös ensimmäisen kerran, Roberts rakastui kirjoittamiseen ja tuotti pian kuusi luonnosta.[8]Hän lähetti luonnoksensa Harlequin-kustantamolle, mutta tuottajat torjuivat hänen ideansa.

Salanimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nora Roberts[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980, uusi kustantaja, Silhouette books, alkoi kerätä hylättyjä kirjoituksia monilta amerikkalaisilta kirjailijoilta, jotka Harlequin oli torjunut.[9] Silhouette piti Robertsin romaaneista ja ensimmäinen romaani, Täysverinen irlantilainen (Irish Thoroughbred) julkaistiin vuonna 1981. Roberts käytti salanimeä Nora Roberts, lyhennettyä muotoa omasta syntymänimestään Eleanor Marie Robertson, koska oletti kaikilla kirjailijoilla olevan oma kirjailijanimensä.[3]

Vuosina 1982-1984 Roberts kirjoitti 23 romaania Silhouettelle.[3] Romaanit julkaistiin useiden Silhouetten nimikkeiden alla: Silhouetten sensaatio, Silhouetten erikoispainos ja Silhouetten toive sekä Silhoutten kiinnostavin. Suuresta kirjamäärästä huolimatta Roberts alkoi menestyä vasta vuonna 1985, jolloin hän julkaisi kirjan Kasinon kultatukka (Playing the Odds), ensimmäisen MacGregor-sarjan romaanin. Kirjasta tuli välittömästi bestseller.

Roberts vaikutti osaltaan siihen, että romanttinen kirjallisuus tunkeutui ulos ahtaista neitseellisten, 18-vuotiaiden sankarittarien ja pinnallisten miesten kuvausten karsinoista. Robertsin sankarittaret olivat paljon vähemmän passiivisia. Hänen romaaninsa sisälsivät myös syvempiä henkilöhahmoja, koska "kirjat kertovat kahdesta ihmisestä ja lukijoiden pitäisi päästä heidän päidensä sekä sydämiensä sisälle." Romantiikan kirjoittamiseen käytetyt vuodet auttoivat Robertsia luomaan realistisia hahmoja, Romantiikan kategorian lyhyt sivumäärä pakotti kirjailijat luomaan "pelkistettyjä" hahmoja "nopeasti ja selvästi lyhyessä ajassa."[10] Vuonna 1987 Roberts alkoi kirjoittaa kirjoja Bantamille. Viisi vuotta myöhemmin hän vaihtoi Putnamiin kirjoittaakseen sekä kovakantisia että paperikantisia kirjoja. Roberts nousi kovakantisten bestsellerlistalle neljännellä kovakantisella julkaisullaan, vuoden 1996 kirjalla Perintönä maa ja taivas (Montana Sky). Vaikka kirja oli suosittu, Roberts jatkoi pokkareiden julkaisua.

Moni Robertsin kirjoista käsittelee laajasti perheen teemaa. Roberts uskoo, että perhe on tärkeä osa hänen elämäänsä ja kehittymistään,lähde? mistä syystä perhe on tärkeä osa hänen kirjoituksiaan.

J.D. Robb[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberts oli jo kauan halunnut kirjoittaa romanttisia mysteerinovelleja Mary Stewartin mukaisesti, mutta agenttinsa vaatimuksesta Roberts pysytteli klassisessa romantiikassa.[11] Hänen vaihdettuaan Putnamiin vuonna 1992, kustannusyhtiö tajusi pian, etteivät he pysyneet Robertsin runsaan tuotannon vauhdissa. He ehdottivat, että Roberts loisi toisen salanimen, jotta yhtiö pystyisi julkaisemaan enemmän tämän kirjoja.[12] Robertsin agentti, Amy Berkover, vakuutti kustantajat antamaan Robertsin kirjoittaa romanttisia mysteerinovelleja toisen nimen alla.[11] Robertsin ensimmäinen novelli salanimella J.D. Robb julkaistiin vuonna 1995. Nimikirjaimet "J.D." Roberts otti pojiltaan Jasonilta ja Danilta ja lyhensi nimen "Roberts" muotoon "Robb". Aluksi Roberts aikoi käyttää salanimeä D.J. MacGregor, mutta tajusi juuri ennen julkaisua, että toinen kirjailija käytti jo kyseistä nimeä.[13]

J.D. Robbin nimellä Roberts on julkaissut sarjan futuristisia sci-fi ja poliisikirjoja. "In Death" -sarjassa päähenkilöt ovat NYPSD:in etsivä Eve Dallasin ja hänen miehensä Roarken, ja ne sijoittuvat 2100-luvun puolivälin New York Cityyn. [12] Kun In Death -sarja alkoi, Roberts tai hänen kustantajansa eivät antaneet olettaa Robertsin olevan kirjojen takana. He toivoivat sarjan menestyvän omalla hienoudellaan ja rakentavan oman menestyksensä. Sarja menestyikin, ja lukijoiden saadessa selville, että Roberts oli kirjoittanut kirjat nimellä Robb, siitä muodostui hälinää.[14]

Muut salanimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberts kirjoitti eräälle lehdelle tarinan nimeltä "Melodies of Love" salanimellä Jill March.[13] Roberts on esiintynyt myös nimellä Sara Hardesty. Kun Syntynyt -sarja (Born in series) julkaistiin Britanniassa, kirjojen kansissa esiintyi nimi Sara Hardesty nimen Nora Roberts sijaan. Roberts on kuitenkin vaihtanut sittemmin kustantajaansa.[13]

Tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Valkea silkkiliina (Sacred Sins) 1988
 • Puhelintyttömurhat (Brazen Virtue) 1989
 • Suloinen kosto (Sweet Revenge) 1990
 • Polttava jää (Hot Ice) 1990
 • Julkinen salaisuus (Public Secrets) 1991
 • Aidot valheet (Genuine Lies) 1992
 • Syntinen viattomuus (Carnal Innocence) 1993
 • Jumalainen pahuus (Divine Evil) 1993
 • Totuuden harhat (Honest Illusions) 1994
 • Angelan kosto (Private Scandals) 1994
 • Kätketyt kalleudet (Hidden Riches) 1995
 • Rehellinen Petos (True Betrayals) 1996
 • Perintönä maa ja taivas (Montana Sky) 1996
 • Vaarallinen turvapaikka (Sanctuary) 1997
 • Firenzen tumma nainen (Homeport) 1998
 • Angeliquen kirous (The Reef) 2000
 • Rakkauden kuu. (Carolina Moon, 2000). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2001. ISBN 951-20-5892-8.
 • Tähtien virta. (River's End, 1999). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2001. ISBN 951-20-5805-7.
 • Huumaavan tuoksun huvila. (The Villa, 2001). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2002. ISBN 951-20-6144-9.
 • Kohtalo kuljettaa. (Three Fates, 2002). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2002. ISBN 951-20-6255-0.
 • Sydänyö. (Midnight Bayou, 2001). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2003. ISBN 951-20-6309-3.
 • Menneisyyden vangit. (Birthright, 2003). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2004. ISBN 951-20-6445-6.
 • Revontulet. (Northern Lights, 2004). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2005. ISBN 951-20-6780-3.
 • Savuhuntu. (Blue Smoke, 2005). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2007. ISBN 9789512075539.
 • Enkelten putous. (Angels Fall, 2006). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2008. ISBN 978-951-20-7374-0.
 • Keskipäivän polte. (High Noon, 2007). Suomentanut Anna Salo. Helsinki: Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8021-2.
 • Pedon yö. (Black Hills, 2009). Suomentanut Paula Herranen. Helsinki: Gummerus, 2011. ISBN 978-951-20-8132-5.
 • Valkokankaan varjot. (Tribute, 2008). Suomentanut Satu Leveelahti. Helsinki: Gummerus, 2012. ISBN 978-951-20-8411-1.
 • Tulen sylissä. (Chasing Fire, 2011). Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. Helsinki: Gummerus, 2013. ISBN 978-951-20-8812-6.
 • Etsijät. (The Search, 2010). Suomentanut Heli Naski. Helsinki: Gummerus, 2014. ISBN 978-951-20-9571-1.
 • Keräilijä. (The Collector, 2014). Suomentanut Satu Leveelahti. Helsinki: Gummerus, 2015. ISBN 978-951-20-9971-9.
 • Haaveiden ranta. (Whiskey Beach, 2013). Suomentanut Satu Leveelahti. Helsinki: Gummerus, 2016. ISBN 978-951-24-0173-4.
 • Valehtelija. (The Liar, 2015). Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. Helsinki: Gummerus, 2016. ISBN 978-951-24-0214-4.
 • Pakkomielle. (The Obsession, 2016). Suomentanut Satu Leveelahti. Helsinki: Gummerus, 2017. ISBN 978-951-24-0598-5.
 • Kotiinpalaaja. (Come Sundown, 2017). Suomentanut Maija van de Pavert. Helsinki: Gummerus, 2018. ISBN 978-951-24-0924-2.
 • Turvapaikka. (Shelter in Place, 2018). Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. Helsinki: Gummerus, 2019. ISBN 978-951-24-1323-2.
 • Valheiden virta (Under Currents, 2019). Suomentanut Maija van de Pavert. Helsinki:Gummerus, 2020. ISBN 978-951-24-1767-4

Irish Hearts -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Täysverinen irlantilainen (Irish Thoroughbred, 1981)
 • Nainen kuin tulta (Irish Rose, 1981)
 • Hehkuvasieluinen nainen 2013 (Irish Rebel, 1981)

Syntynyt -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tulesta syntynyt (Born in Fire) 1999
 • Jäästä syntynyt (Born in Ice) 2000
 • Häpeästä syntynyt (Born in Shame) 2000

Meritrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aaltojen armoilla (Sea Swept) 2003
 • Nousuvesi (Rising Tides) 2003
 • Kotisatama (Inner Harbor) 2004
 • Sininen lahti (Chesapeake Blue) 2005

Puutarha -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sininen daalia (Blue Dahlia) 2006
 • Musta ruusu (Black Rose) 2006
 • Punainen lilja (Red Lily) 2007

Fantasia -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtitrilogia Mithra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Salaperäinen tähti (Hidden Star) 2008
 • Vangittu tähti (Captive Star) 2008
 • Salattu tähti (Secret Star) 2008

Unelmatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morsiussarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jotain uutta (Vision in White) 2010
 • Jotain vanhaa(Bed of Roses) 2010
 • Jotain lainattua (Savor the Moment) 2011
 • Jotain sinistä (Happy Ever After) 2011

Boonsboron majatalo -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Avaimet onneen 2012 (The Next Always 2012)
 • Rakkauden kynnyksellä 2013 (The Last Boyfriend 2012)
 • Ovi sydämeen 2014 (The Perfect Hope 2012)

O'Dwyerin serkut -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Varjojen ratsu. (Dark Witch, 2013). Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. Helsinki: Gummerus, 2014. ISBN 978-951-20-9627-5.
 • Varjojen saalistajat. (Shadow Spell, 2014). Suomentanut Paula Takio. Helsinki: Gummerus, 2015. ISBN 978-951-20-9628-2.
 • Varjojen vartija. (Blood Magick, 2014). Suomentanut Paula Takio. Helsinki: Gummerus, 2016. ISBN 978-951-24-0435-3.

Tähdet-trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valitun aikakirjat -trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ensimmäinen vuosi. (Year One, 2017). Suomentanut Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen. Helsinki: Gummerus, 2019. ISBN 978-951-24-1311-9.
 • Toinen koitos. (Of Blood & Bone, 2018). Suomentanut Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen. Helsinki: Gummerus, 2019. ISBN 978-951-24-1322-5.
 • Viimeinen taistelu. (The Rise of Magicks, 2019). Suomentanut Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen. Helsinki: Gummerus, 2020. ISBN 978-951-24-1324-9.

Kirjoihin pohjautuvat tv-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Nora Roberts: Vaarallinen turvapaikka (Nora Roberts' Sanctuary, 2001)
 • Nora Roberts: Enkelten putous (Nora Roberts' Angels Fall, 2007)
 • Nora Roberts: Perintönä maa ja taivas (Nora Roberts' Montana Sky, 2007)
 • Nora Roberts: Rakkauden kuu (Nora Roberts' Carolina Moon, 2007)
 • Nora Roberts: Savuhuntu (Nora Roberts' Blue Smoke, 2007)
 • Nora Roberts: Revontulet (Nora Roberts' Northern Lights, 2009)
 • Nora Roberts: Sydänyö (Nora Roberts' Midnight Bayou, 2009)
 • Nora Roberts: Keskipäivän polte (Nora Roberts' High Noon, 2009)
 • Nora Roberts: Kunniavelka (Nora Roberts' Tribute, 2009)
 • Nora Roberts: Syntinen viattomuus (Nora Roberts' Carnal Innocence, 2011)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: