No Kum-sok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

No Kum-sok (myöhemmin Kenneth H. Rowe; 10. tammikuuta 1932, Sinhung, Korea26. joulukuuta 2022 Daytona Beach, Florida[1]) oli Pohjois-Korean ilmavoimien luutnantti. Hän tuli tunnetuksi uskaliaasta loikkauksestaan Etelä-Koreaan pian Korean sodan päättymisen jälkeen.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

No Kum-sok syntyi varakkaaseen perheeseen tuolloin Japanin vallan alla olleessa Koreassa vuonna 1932. No halusi jo ala-asteikäisenä liittyä vapaaehtoisena Japanin ilmavoimiin, joka tuolloin värväsi korealaisia kamikaze-lentäjiksi. Non isä esti poikansa suunnitelmat, sillä Japanin tiedettiin tulevan olemaan sodan häviävä osapuoli.

Toisen maailmansodan jälkeen Korean niemimaa jaettiin kahtia, ja No jäi asumaan Pohjoisen alueelle. 16-vuotias No oli kuitenkin alkanut ihannoida yhdysvaltoja ja amerikkalaista elämäntapaa pian sodan päättymisen jälkeen. Länsimaalaista ja etenkin amerikkalaismielistä ajattelutapaa ei ollut kuitenkaan turvallista harjoittaa Pohjois-Koreassa.

No liittyi armeijaan tekeytyen omistautuneeksi kommunistiksi, jotta hän pääsisi ylemmäksi yhteiskunnan arvojärjestyksessä. No otettiin vapaaehtoisena Pohjois-Korean ilmavoimiin, ja hän lensikin useita taistelutehtäviä Korean sodassa MIG-15 koneellaan.

Pako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

No Kum-sok pakeni Pohjois-Koreasta vuonna 1953, muutama viikko Korean sodan päättymisen jälkeen. Hän lensi harjoituslentoa ja päätti yksinkertaisesti lentää vapauteen. Non pako oli erittäin uskalias, sillä hän lensi suoraan Etelä-Korean pääkaupungin Soulin lähellä sijaitsevaan amerikkalaiseen lentotukikohtaan, jossa viholliskone ammuttaisiin normaalisti heti alas. Non onneksi tukikohdan ilmavalvontatutka oli sammutettu korjauksen ajaksi, minkä vuoksi hän pääsi laskeutumaan turvallisesti Etelä-Korean maaperälle.

No sai ystävällisen vastaanoton amerikkalaisilta, sillä hänellä oli paljon arvokasta tietoa Pohjois-Koreasta ja sodan taustoista. Amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset olivat myös innoissaan saadessaan tukittavaksi vihollisten käyttämän MIG-15 koneen.

Non kuulustelupöytäkirjoja pidettiin salaisina vuoteen 2012 asti.

No Kum-sok muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1954. Hän sai 100 000 dollaria palkkioksi onnistuneesta loikkauksesta lentokoneen kanssa. Sama palkkio luvattiin myös muille Kiinasta, Neuvostoliitosta tai Pohjois-Koreasta loikkaaville piloteille.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

No Kum-sok vaihtoi pian muuton jälkeen nimensä Kenneth H. Roweksi. Hän valmistui Delawaren yliopistosta elektroniikkainsinööriksi sekä teki pitkän uran lentokoneinsinöörinä. No avioitui Pohjois-Koreasta muuttaneen vaimonsa kanssa ja he saivat kolme lasta. Myöhemmin hänelle myönnettiin myös Yhdysvaltain kansalaisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rowe, Kenneth H. (No Kum-sok); Osterholm, J. Roger (1996). A Mig-15 to Freedom McFarland & Cinoany Inc.
  1. Goldstein, Richard: Kenneth Rowe, Who Defected From North Korea With His Jet, Dies at 90 New York Times. 5.1.2023. Viitattu 24.9.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:No Kum-sok