Nimeni on Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nimeni on Khan
My Name Is Khan
Ohjaaja Karan Johar
Käsikirjoittaja Shibani Bathija
Karan Johar
Tuottaja Hiroo Johar
Gauri Khan
Säveltäjä Shankar-Ehsaan-Loy
Kuvaaja Ravi K. Chandran
Leikkaaja Deepa Bhatia
Pääosat Shah Rukh Khan
Kajol
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Fox Star Studios
Dharma Productions
Red Chillies Entertainment
Fox Searchlight Pictures
Image Nation Abu Dhabi
Levittäjä 20th Century Fox
Netflix
Vudu
Hulu
Amazon Video
Disney+
Star China Media (käännä suomeksi)
Fox Searchlight Pictures
Fox 2000 Pictures
Ensi-ilta 12. helmikuuta 2010
Kesto 165 min
Alkuperäiskieli hindi
englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Nimeni on Khan (My Name Is Khan) on Karan Joharin ohjaama intialainen hindinkielinen draamaelokuva vuodelta 2010. Päärooleja näyttelevät suosittu valkokangaspari Shah Rukh Khan ja Kajol. Elokuva rikkoi myyntiennätyksiä Intiassa ja ulkomailla.[1][2] Se voitti useita palkintoja, kuten kolme Filmfare Awards -palkintoa; parhaasta ohjauksesta sekä mies- ja naispääosasta.

Nimeni on Khan julkaistiin Suomessa DVD:nä.[3] Se on esitetty televisiossa AVA- ja MTV3-kanavilla.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rizvan Khan (Shah Rukh Khan) on muslimi, joka kasvoi keskiluokkaisessa perheessä Borivalissa, Mumbaissa. Rizvan on erilainen kuin muut lapset, mutta hänellä on erityisiä lahjoja; hän osaa korjata lähes mitä vain mekaanisia laitteita. Hänen erilaisuutensa johtaa erityisopetukseen ja ylimääräiseen huomioon äidiltä, mistä hänen veljensä Zakir (Jimmy Shergill) on hyvin kateellinen. Myöhemmin Zakir jättääkin perheensä muuttaessaan Yhdysvaltoihin.

Katkeruudesta huolimatta Zakir järjestää Rizvanille mahdollisuuden muuttaa San Franciscoon heidän äitinsä kuoltua. Zakirin vaimo Hasina diagnosoi Rizvanilla Aspergerin oireyhtymän, lievän autismin muodon. Rizvan menee töihin Zakirille ja tapaa hindunaisen, Mandiran (Kajol), ja tämän edellisestä avioliitosta syntyneen pojan Sameerin. Zakirin vastustuksesta huolimatta Rizvan ja Mandira menevät naimisiin ja muuttavat Banvilleen, kuvitteelliseen pikkukaupunkiin. Mandira ja Sameer ottavat Rizvanin sukunimen. Heidän naapureinaan asuu Garrickin perhe, jonka kanssa he ystävystyvät. Sameer on läheinen perheen Reese-pojan kanssa. Isä Mark on toimittaja ja äiti Sarah on Mandiran hyvä ystävä.

Khanin perheen onni särkyy syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Naapuri Mark lähtee raportoimaan Afganistanin sodasta ja kuolee siellä. Khanit alkavat kokea terrori-iskujen jälkeisiä ennakkoluuloja ja syrjintää. Reesekin alkaa kääntyä Sameeria vastaan ja yhtenä iltapäivänä heidän riitansa johtaa Sameerin tappeluun vanhempien oppilaiden kanssa koulun jalkapallokentällä. Reese yrittää lopettaa rasistisen tappelun, mutta epäonnistuu ja Sameer kuolee vammoihinsa. Murtunut Mandira syyttää Rizvania poikansa kuolemasta väittäen, että Sameer kuoli, koska hänen nimensä oli Khan. Mandira sanoo, ettei halua enää olla Rizvanin kanssa. Kun Rizvan kysyy, mitä hänen pitäisi tehdä, Mandira sanoo sarkastisesti, että hänen pitää kertoa koko Yhdysvalloille ja presidentille, että hänen nimensä on Khan ja hän ei ole terroristi.

Rizvan ottaa Mandiran sanat vakavasti ja lähtee kiertämään Yhdysvaltoja tavatakseen presidentti George W. Bushin ja myöhemmin seuraavan valitun presidentin. Matkallaan hän päätyy Wilhelminaan, Georgiaan, ja ystävystyy Mama Jennyn ja tämän pojan Joelin kanssa. Myöhemmin Los Angelesissa Rizvan rukoilee moskeijassa ja kuulee vahingossa tohtori Faisal Rahmanin uhkaavia puheita. Rizvan kertoo kuulemastaan FBI:lle, mutta mitään ei tapahdu. Myöhemmin hän odottaa väkijoukossa presidentin näkemistä ja hokee ”nimeni on Khan ja en ole terroristi”. Rizvan pidätetään, koska poliisit luulevat hänen sanoneen olevansa terroristi.

Vankilassa Rizvania kuulustellaan terroristiepäiltynä ja hän tapaa psykiatri Radhan, joka uskoo hänen syyttömyyteensä. Hänet vapautetaan mediakampanjan jälkeen, jonka järjestivät intialaiset toimittajaopiskelijat Raj ja Komal yhteistyössä toimittaja Bobby Ahujan kanssa, todistaakseen Rizvanin syyttömyyden. Vapauduttuaan Rizvan palaa hurrikaanin runtelemaan Wilhelminaan auttamaan paikallisia. Hänen hyvä työnsä saa myös mediahuomiota.

Samoihin aikoihin Reese tunnustaa Mandiralle tietävänsä, ketkä tappoivat Sameerin. Mandira kertoo etsivä Garcialle ja pojat pidätetään. Myöhemmin Sarah soittaa Mandiralle sanoen, että tämän pitäisi antaa anteeksi Rizvanille.

Mandira ymmärtää tehneensä virheen ja lähtee Rizvanin luo Georgiaan. Faisal Rahmanin seuraaja on puukottanut Rizvania, koska tämä on muka pettänyt uskontonsa. Mandiran avulla sairaalassa oleva Rizvan selviää. Hän pääsee viimein tapaamaan uutta presidenttiä, joka sanoo: ”Sinun nimesi on Khan etkä sinä ole terroristi”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shah Rukh Khan  Rizvan Khan  
 Adarsh Gourav  Rizvan Khan teini-ikäisenä  
 Tanay Chheda  Rizvan Khan lapsena  
 Kajol  Mandira Khan  
 Yuvaan Makaar  Sameer  
 Zarina Wahab  Razia Khan  
 Jimmy Shergill  Zakir Khan  
 Sonya Jehan  Hasina Khan  
 Parvin Dabas  Bobby Ahuja  
 Arjun Mathur  Raj Burman  
 Sugandha Garg  Komal  
 Sheetal Menon  Radha  
 Christopher B. Duncan  Yhdysvaltain presidentti  
 Kenton Duty  Reese Garrick  
 Umesh Tonpe  Sandip Chotala  
 Dominic Renda  Mark Garrick  
 Katie A. Keane  Sarah Garrick  
 Arif Zakaria  tohtori Faisal Rahman  
 Vinay Pathak  Jitesh  
 Jennifer Echols  Mama Jenny  
 Adrian Kali Turner  Funny Hair Joel  
 Benny Nieves  etsivä Garcia  
 Sumeet Raghavan  hyökkääjä  

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi suosittu säveltäjäkolmikko Shankar-Ehsaan-Loy. Karan Joharin muista elokuvista poiketen tässä ei esitetty lauluja lip syncinä, vaan kaikki musiikki soi taustalla.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Sajda”Rahat Fateh Ali Khan, Shankar Mahadevan, Richa Sharma6.05
2.”Noor-E-Khuda”Adnan Sami, Shankar Mahadevan, Shreya Ghoshal6.37
3.”Tere Naina”Shafqat Amanat Ali4.38
4.”Allah Hi Rahem”Rashid Khan4.01
5.”Khan Theme”2.43
6.”Rang De”Shankar Mahadevan, Suraj Jagan3.45

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtanen, Leena: Intialainen elokuvakeitos oli massiivinen menestys Helsingin Sanomat. 12.7.2015. Viitattu 28.6.2016.
  2. Sinha, Ashish: Fox bags rights for My Name Is Khan in Rs 100 crore deal Business Standard. 28.7.2009. Viitattu 31.7.2013. (englanniksi)
  3. Rautakorpi, Esko: Nimeni on Khan on mielenkiintoinen tuttavuus Yle Uutiset. 13.5.2011. Viitattu 19.8.2014.
  4. Nimeni on Khan Telsu. Viitattu 28.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]