Nilsiän ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Johannes Kastajan kirkko
Nilsiän ortodoksinen kirkko
Nilsiän Pyhän Johannes Kastajan kirkko.
Nilsiän Pyhän Johannes Kastajan kirkko.
Sijainti Laitisenmäentie 1, Nilsiä (Kuopio)
Koordinaatit 63.2052°N, 28.0700°E
Seurakunta Kuopion ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1954 (vihitty tsanounaksi)
Suunnittelija Toivo Paatela
Materiaali puu
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Nilsiän ortodoksinen kirkko on Johannes Kastajan muistolle pyhitetty, Kuopion Nilsiän kaupunginosassa sijaitseva kirkkorakennus. Se rakennettiin alkujaan tsasounaksi ja sen piirustukset teki Toivo Paatela. Varat rakentamiseen oli saatu jälleenrakennusrahastosta ja puutavara lahjoittajilta. Tsasouna, nykyisin kirkko, on kokonaan puurakenteinen. Rakentajina olivat Veikko Toivanen ja Santeri Burge sekä runsaslukuinen talkooväki. Ikonit tsasounaan on maalannut Nikolai Karpin. Tsanounan vihki arkkipiispa Herman 31.10.1954.[1]

Nilsiän ortodoksisen kirkon ikonostaasi.

Tsasouna peruskorjattiin vuosina 1990-1991 ja samassa yhteydessä rakennus muutettiin kirkoksi. Muutostyön suunnitteli ja johti insinööri Leo Tuutti, joka sittemmin on tunnettu isä Leona. Arkkipiispa Johannes vihki rakennuksen kirkoksi 13. kesäkuuta 1991. Ikonostaasin ja juhlapäivän ikonit on maalannut Tuulikki Likitalo.[1] Johannes Kastajan syntymän juhlaikonin on maalannut Marjatta Huuhtanen ja Johannes Kastajan ikonin Pirkko-Anneli Peltola. Kirkkoon mahtuu 120 henkeä ja sen kellotornissa on seitsemän kelloa.

Sisäänkäynti kirkkoon on länsisuunnassa kohti itää, auringonnousua – valoa. Kirkko edustaa askeettista pyhittymistä. Eteinen kuvaa maailmaa, josta lähdemme liikkeelle, kirkkosali eli laiva kuvaa paikkaa, jossa olemme ikään kuin matkalla Jumalan valtakuntaa alttaria kohti. Matkalla olemisen merkiksi kirkossa seisotaan, samalla sillä osoitetaan kunnioitusta Jumalan edessä. Kirkkosalin vasemmalla puolelella on Pyhän Panteleimonin ikonin edessä matala vainajien muistelupöytä, johon kirkossakävijä voi sytyttää tuohuksen palamaan ja rukoilla edesmenneiden omaistensa ja ystäviensä puolesta.

Temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään 24. kesäkuuta, Johannes Kastajan syntymäpäivänä.[1] Kirkollisia toimituksia Nilsiässä on noin kerran kuukaudessa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuopion ortodoksisen seurakunnan alueella olevat pyhäköt Suomen ortodoksinen kirkko, ort.fi. Viitattu 25.7.2019.
  2. Jumalanpalvelukset (Kuopion ortodoksisen seurakunnan alueella) Suomen ortodoksinen kirkko, ort.fi. Viitattu 25.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]