Nikonvaahtera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikonvaahtera
Nikonvaahtera Westonbirtin arboretumissa Isossa-Britanniassa
Nikonvaahtera Westonbirtin arboretumissa Isossa-Britanniassa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: maximowiczianum
Kaksiosainen nimi

Acer maximowiczianum
Miq.

Synonyymit

Acer nikoense

Katso myös

  Nikonvaahtera Wikispeciesissä
  Nikonvaahtera Commonsissa

Nikonvaahteran lehtiä

Nikonvaahtera (Acer maximowiczianum, aik. Acer nikoense) on saippuamarjakasvien (Sapindaceae) heimoon, vaahteroiden (Acer) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pienehkö kausivihanta puulaji, joka kasvaa tavallisesti noin 9–14 metriä korkeaksi ja on melko hidaskasvuinen. Nikonvaahteran lehdet ovat kolmilehdykkäiset, yläpinnoiltaan himmeänvihreitä ja alapinnoiltaan harmaanvihreitä. Lehdykät ovat muodoltaan soikeita, ja keskimmäinen lehdykkä on kahta reunimmaista suurempi, enintään noin 12 cm pitkä. Lehtien syysväri vaihtelee oranssista punaiseen. Nikonvaahteran kukinnot ovat kolmikukkaisia viuhkoja. Yksittäiset kukat ovat keltaisia ja lähes huomaamattomia. Nikonvaahtera kukkii keväällä ja kukista kehittyvät hedelmät ovat lenninsiivellisiä pähkylöitä (samaroita).

Nikonvaahtera kasvaa luontaisena Kiinassa ja Japanissa.

Nikonvaahteran tieteellisen nimen lajinimi (maximowiczianum) viittaa Karl Maksimovitšiin, joka löysi puun Japanista 1860-luvulla. Lajin kansanomainen nimi viittaa puolestaan Japanissa sijaitsevaan Nikōn kaupunkiin.

Nikonvaahteraa voi kasvattaa koristekasvina esimerkiksi pihapuuna. Laji kasvaa helposti keskikosteassa maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa, mutta parhaiten puolivarjossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harvey-Brown, Y.: Acer maximowiczianum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]