Nikolai Starostin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muistolaatta Nikolai Starostinin kotitalon seinässä Moskovan Tverskaja-kadulla.

Nikolai Starostin (s. 26. helmikuuta 1902 Dreskenskyn alue, Moskova, Venäjä17. helmikuuta 1996) oli venäläinen jalkapalloilija ja jääkiekkoilija. Starostin oli urheiluseura FK Spartak Moskovan perustaja.

Starostin pelasi jalkapalloa kesäisin ja talvella jääkiekkoa Moskovan urheilukeskuksessa vuonna 1921. Joukkue kasvoi ja rakensi stadionin. Starostin hoiti seuran raha-asioita ja seura siirtyi 13 000 katsojan Tomski-stadionille. Starostin otti yhteyttä Alexander Kosareviin, joka oli Komsolin sihteeri. Kosarev palkitsi Starostinin ja hänen veljensä ja joukkue muutti nimensä Moskovan Spartakiksi vuonna 1934. Seura otti nimensä antiikin orjien ja työläisten mukaan. Päävastustajiksi muodostuivat urheiluseurat Dynamo Moskova (salaisen poliisin johtama) ja CSKA Moskova (armeijan johtama). Starostin pelasi ja valmensi joukkueessa.

Uusi liiga- ja sarjajärjestelmä oli muodostettu vuonna 1936. Moskovan Dynamo voitti liigan ja Spartak cupin 1937. Spartak voitti liigan ja cupin vuonna 1938 ja 1939. Lavrenti Berija, salaisen poliisin päällikkö ja Dynamon puheenjohtaja oli nuoruudessaan pelannut jalkapalloa Starostin vastaan ja kärsinyt tappion 1920-luvulla. Starostin vangittiin 20. maaliskuuta 1942. Hän vietti seuraavat kaksi vuotta Lubjankan vankilassa. Starostin tuomittiin 10 vuodeksi työleireille Siperiaan. Starostin vapautui vuonna 1953. Starostin valittiin Neuvostoliiton jalkapallomaajoukkueen valmentajaksi. Hän toimi Spartakin puheenjohtajana vuosina 1955–1992.

Starostin julkaisi muistelmansa Football Through the Years vuonna 1989.

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.