Nikaia (Intia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikaia
Νίκαια
Sijainti

Nikaia
Koordinaatit 32°30′0″N, 72°30′0″E
Valtio Pakistan
Paikkakunta ?, Punjab
Historia
Tyyppi kaupunki
Kulttuuri antiikki
Valtakunta Makedonian valtakunta
Alue Intia

Nikaia (m.kreik. Νίκαια, myös Ἀλεξάνδρεια Νίκαια, Aleksandreia Nikaia; lat. Nicaea, Alexandria Nicaea) oli antiikin aikainen hellenistinen kaupunki Intiassa nykyisen Pakistanin alueella. Sen tarkkaa sijaintia ei tunneta, mutta se on sijoitettu lähelle nykyistä Jhelumia tai siitä jonkin verran etelään.[1][2][3][4]

Nikaia sijaitsi Hydaspes-joen (nyk. Jhelum) varrella. Se oli yksi Aleksanteri Suuren sotaretkellään perustamista kaupungeista. Hän perusti sen vuonna 326 eaa. voitettuaan Hydaspesjoen taistelussa Poroksen, joka hallitsi maita Hydaspes- ja Akesines (nyk. Chenab) -jokien välillä.[1] Kaupungin nimi viittaa voittoon (νίκη, nikē).[5][6]

Lähellä mutta joen toisella puolella sijaitsi Aleksanterin myös perustama Bukefalan kaupunki. Niihin kumpaankin asutettiin makedonialaisia, kreikkalaisia ja iranilaisia veteraaneja sekä paikallista väestöä. Kaupungeilla oli suuret satamat, joten ne on ollut tarkoitettu merkittäviksi kauppapaikoiksi. Paikalla rakennettiin myös Aleksanterin laivasto, jota Nearkhos myöhemmin komensi; seudulla oli nimittäin paljon laivanrakennukseen sopivaa puuta.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: ”Nicaea (I.2)”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Nikaia Pleiades. Viitattu 2.11.2020.
  3. ”6 C3 Nikaia”, Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press, 2000. ISBN 978-0691031699.
  4. Arrianos: Anabasis 5.19 ; Strabon: Geografika 15 s. 698; Quintus Curtius Rufus: Historiae Alexandri Magni Macedonis 9.3.23.
  5. Liddell, Henry George & Scott, Robert: νικαῖος A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  6. Liddell, Henry George & Scott, Robert: νίκη, ἡ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  7. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”ALEXANDRIAN FOUNDATIONS Iraq, Iran, Afghanistan, Soviet Central Asia, India”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  8. Lendering, Jona: Alexander's City Foundations Livius.org. Viitattu 2.11.2020.