Nicholas Benois

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nicholas Benois
Pietarhovin rautatieasema

Nicholas Benois (ven. Николай Леонтьевич Бенуа, Nikolai Leontjevitš Benua; 13. heinäkuuta (J: 1. heinäkuuta) 1813 Pietari23. joulukuuta (J: 11. joulukuuta) 1898 Pietari) oli venäläinen arkkitehti, joka toimi Pietarhovissa ja muissa Pietarin esikaupunkialueilla.

Benois syntyi ranskalaiseen perheeseen Pietarissa ja opiskeli Pietarin taideakatemiassa vuosina 1827–1836. Hän työskenteli kahdeksan vuotta keisari Nikolai I:n hovitaiteilijana ja oli suunnittelemassa Pietarhovia. Benois suunnitteli myös muutamia rautatieasemia Venäjällä sekä muutamia palatseja kuten Strelnan ja Tsarskoje Selon.

Benois on suunnitellut myös vuonna 1866 valmistuneen Helsingin Svenska teaternin, jonka julkisivut tosin muutettiin täydellisesti 1930-luvulla.[1]

Benois meni naimisiin Camilla Cavosin kanssa, jonka isä Alberto Cavos oli suunnitellut Pietarin Mariinski-teatterin. Pari sai kolme lasta: Alexandre Benois oli teatterisuunnittelija, Albert Benois taidemaalari ja Léon Benois arkkitehti. Léon Benois oli näyttelijä Peter Ustinovin äidin isä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]