Neues Schloss (Stuttgart)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neues Schloss Stuttgartissa.

Neues Schloss (suom. Uusi linna) on linna Baden-Württembergin pääkaupungissa Stuttgartissa. Se sijaitsee kaupungin keskustassa Schlossplatzilla. Linna edustaa arkkitehtoniselta tyylisuunnaltaan barokkia.

Barokkilinnan rakennutti Württembergin järjestyksessään kahdestoista herttua, Karl Eugen (1744–1793). Peruskivi muurattiin 3. syyskuuta vuonna 1746. Rakennustyöt kuitenkin keskeytyivät vuonna 1764, kun Karl Eugen siirrätti residenssinsä Ludwigsburgiin. Stuttgartin palattua takaisin residenssikaupungiksi vuonna 1775 rakennustöitä jatkettiin marmorisalin ja puutarhasiiven rakentamisen merkeissä. Linna valmistui vuonna 1807, vuosia sen jälkeen kun Karl Eugen oli kuollut.

Vuonna 1918, Saksan keisarikunnan kaaduttua, linna päätyi Württembergin osavaltion hallintaan ja sinne avattiin museo. Toisessa maailmansodassa linna oli kuitenkin täydellisen tuhon partaalla. Se jälleenrakennettiin vuosina 19581964, mutta vain osa sisätiloista sai takaisin sotaa edeltävän asunsa. Nykyisin linnaa käyttävät Baden-Württembergin osavaltion ministeriöt ja sinne on sijoitettu myös edustustiloja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neues Schloss (Stuttgart).