Neues Rathaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rakennusta Münchenissä. Hannoverissa sijaitsevasta samannimisestä rakennuksesta kertoo artikkeli Neues Rathaus (Hannover).
Neues Rathaus Münchenissä.
Figuurien lyhytesitys Neues Rathausissa.

Neues Rathaus on huomattava rakennus saksalaisen Baijerin osavaltion pääkaupungin Münchenin keskustassa, Marienplatz-aukiolla. Rakennus on Münchenin ylipormestarin, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen istuin ja kaupungin itsehallinnon symboli. Se rakennettiin vuosien 1867 ja 1909 välillä saksalais-itävaltalaisen arkkitehdin Georg von Hauberrisserin suunnitelmien mukaisesti uusgoottilaiseen tyyliin.[1] Neues Rathausin lähes 100-metrinen pääjulkisivu on Marienplatzille päin. Rakennuksen torni yltää 85 metrin korkeuteen ja se on siten yksi Münchenin huomattavimmista maamerkeistä Frauenkirchen tornien ohella.

Ennen rakentamista Neues Rathausista järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jossa kilpailivat uusgoottilainen ja renessanssityyli. Kaupungin konservatiivit kannattivat ensimmäistä, liberaalit jälkimmäistä, ja lopulta konservatiivien näkemys voitti äänestyksessä yhdellä äänellä. Uusgoottilainen suunnitelma muistuttaa läheisesti Brysselin kaupungintaloa, joka oli rakennettu 400 vuotta aiemmin.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neues Rathaus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Typically Munich!. Münchenin kaupunginmuseo, 2010. (englanniksi)
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.