Netti-Nysse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Netti-Nysse Tampereen keskustorilla Raatihuoneen edessä
Netti-Nysse

Netti-Nysse oli linja-auton alustalle rakennettu Tampereen kaupunginkirjaston tarjoama tieto- ja viestintäteknologian koulutustila, joka käsitti auditorion ja tietokoneluokan, jossa oli 10 tietokonetta nopein Internet-yhteyksin. Nimitys tulee Internetin lyhyestä nimestä netti ja tamperelaisesta tai sellaiseksi väitetystä lausahduksesta "nysse tulee", jonka alkuperäinen merkitys on nyt se (bussi) tulee. [1] Vanha, ensimmäinen Netti-Nysse sijaitsee nykyään Mobilian varastossa.

Netti-Nysse sisältä
Netti-Nysse uudessa ulkoasussaan Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen omistuksessa 2017.

Netti-Nysse aloitti toimintansa 6. kesäkuuta 2001 Tampereen kaupungin liikennelaitoksen vanhassa haitari- eli nivelbussissa, joka muokattiin tarkoitukseen sopivaksi. Alkuperäinen, ensimmäinen Netti-Nysse ei ole enää käytössä, vaan se on museoitu.[2] Järjestyksessä toinen, erityisesti tätä tarkoitusta varten rakennettu Lahden Autokorin valmistama Lahti Eagle -mallinen linja-auto otettiin käyttöön 3. lokakuuta 2005.[3]

Netti-Nyssen rekisterinumero TRE-101 viittaa kaupungin nimeen sekä binäärilukuihin tietotekniikan symbolina. Sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta päätti vuoden 2014 alussa Netti-Nyssen toiminnan luopumisesta.

Nykyisin Netti-Nysse toimii uudessa ulkoasussaan Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ajo-opetusautona uusille linja-autonkuljettajille. Netti-Nysse oli myös 2 vuotta Tampereen kaupungilla mainoskäytössä Tampereen raitiotietä mainostaen nimellä Ratikka-Nysse. Sen omistus ja käyttö säilyi Tampereen aikuiskoulutuskeskuksella ja ajo-opetustoiminnan lisäksi Netti-Nysse / Ratikka-Nysse toimi raitiotien mainosautona erilaisissa tapahtumissa.

Netti-Nyssen tietoliikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Netti-Nysse toimi pääasiallisesti Tampereen kaupungin alueella käyttäen kiinteitä tukiasemia WLAN-yhteydellä. Yhteys voitiin muodostaa myös suunnattavalla siirrettävällä lähettimellä, joka voitiin kytkeä mihin tahansa tietoverkkoon. Lisäksi Netti-Nyssessä oli @450- ja 3G-yhteydet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen Netti-Nysse Ratikka-Nyssenä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen opetusajossa syksyllä 2018.
Ensinen Netti-Nysse Ratikka-Nyssenä opetusajossa Vesilahdella elokuussa 2019
Entinen netti-Nysse / Ratikka-Nysse viimeisimmässä ulkoasussaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen pihassa lähdössä opetusajoon jouluna 2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]