Ness (mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ness tai Nessa (iiriksi Neasa, vanh. iiriksi Neas) on irlantilaisen mytologian Ulaid-tarustossa Ulaidin prinsessa ja Conchobar mac Nessan äiti. Hänen isänsä on Eochaid Sálbuide, Ulaidin kuningas.

Erään version mukaan Ness kysyy eräänä päivänä druidi Cathbadilta, mihin tämä päivä on hyvä päivä. Druidi vastaa päivän olevan hyvä päivä laittaa alulle kuningas. Paikalla ei ole muita miehiä, joten Ness ottaa Cathbadin sänkyynsä ja näin Conchobar saa alkunsa.

Muissa versioissa Ness on kahdentoista sijaisisänsä kasvattama, ja hänen alkuperäinen nimensä on helppoa ja lempeää tarkoittava Assa, sillä hän oli sijaisvanhempiensa mielestä hyvin mukava lapsi. Cathbad, joka johtaa yhtä Irlannin maattomista sotilasklaaneista, iskee Nessin lapsuudenkotiin ja tappaa kaikki sijaisisät. Kuningas Eochaid on voimaton, sillä tekijää ei tiedetä. Ness perustaa murhaajan jäljittääkseen oman massiivisen sotilasklaaninsa liittämällä yhteen 27 klaania, ja hänet aletaan tuntea nimellä Ní-Assa (ei helppo, ei lempeä). Eräänä päivänä, kun Ness lähtee omille teilleen kylpeäkseen, Cathbad tulee hänen luokseen yksin ja aseettomana ja pyytää Nessiä vaimokseen. Tämä suostuu kosintaan.

Eochaid antaa parille maata Crích Roisista (alue, joka nykyään käsittää Louthin, Monaghanin ja Meathin kreivikunnat), läheltä Conchobarjokea. Eräänä yönä Cathbadin ollessa janoinen Ness lähtee hakemaan tälle joesta vettä. Vedessä on kuitenkin kaksi matoa, ja Cathbad käskee vaimoaan juomaan sen itse. Vaikka irlantilaisissa taruissa tullaan usein raskaaksi nielemällä olentoja veden mukana, tässä tarinassa Nessin lapsen isänä pidetään yleensäottaen Fachtna Fáthachia, koko Irlannin hallitsijaa, joka Cathbadista huolimatta oli Nessin rakastaja.

Nessin ja Cathbadin ollessa matkalla Fachtnanin luokse, Ness pysähtyy Conchobarjoen ääreen synnyttääkseen. Cathbad ennustaa, että jos Ness pystyy odottamaan synnytystä seuraavaan päivään tulee hän saamaan pojan, jonka syntymäpäivä on sama kuin Jeesuksen. Ness istuu kivilaatalla joen penkalla ja synnyttääkin seuraavana päivänä pojan, joka kastetaan joen mukaan Conchobariksi – lapsi putoaa synnytyksessä takaperin jokeen ja Cathbad nostaa hänet ylös. Tämän jälkeen Cathbad tekee pojalle runomuotoisen ennustuksen, jossa hän viittaa Conchobariin ”poikanaan ja lapsenlapsenaan”. Tämä vaihtoehtoistaa tarinan niin, että Cathbad olisikin Nessin isä ja Conchobar heidän välisensä insestin tulos.

Conchobarin ollessa seitsemän Ulsterin kuningas Fergus mac Róich (suom. Fergus Roichinpoika) rakastuu Nessiin. Tämä suostuu naimaan hänet yhdellä ehdolla – hänen on luovutettava kuninkuutensa vuodeksi Conchobarille, jotta tämän pojat saattaisivat kutsua itseään kuninkaan pojiksi. Fergus neuvottelee ylempiensä kanssa ja nämä sanovat hänelle, että poika olisi kuningas vain nimellisesti. Fergus suostuu Nessin ehtoon. Äitinsä opastama Conchobar on kuitenkin niin ovela jaellessaan lahjoja ja varakkuutta, että vuoden tullessa täyteen ulaidilaiset eivät enää halua Fergusta kuninkaakseen ja näin Conchobar saa pitää paikkansa.

Joissakin tarun versioissa Ness olisi Cormad Cong Longaksen äiti Conchobarin kanssa harjoitetun insestin kautta, mutta toisaalta joissakin versioissa Cormadin äitinä pidetään Conchobarin vaimoa Clothrua. Ness on myös Conchobarin sisarusten, Deichtinen ja Findchóemin, äiti.