Deichtine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deichtine tai Deichtire on hahmo irlantilaisessa mytologiassa. Hän on Ulsterin kuninkaan Conchobarin, Nessan pojan, sisar ja Cuchulainnin äiti. Hänen aviomiehensä oli Sualtam, mutta Cuchulainnin isänä pidetään Lughia.

Erään tarinan mukaan Deichtine oli Conchobarin vaununajaja. Kun parvi lintuja laskeutui Emain Machalle ja söi kaiken ruohon, ulaidit päättivät metsästää näitä ja lähtivät matkaan vaunujensa kanssa. He jahtasivat lintuja iltaan asti. Tällöin alkoi sataa lunta, ja ulaidit päättivät etsiä suojaa. He löysivät talon ja siinä asuva nuori mies toivotti heidät tervetulleiksi. Hänen vaimonsa oli juuri tuolloin synnyttämässä, mutta mies oli vieraanvarainen ja tarjoili tästä huolimatta vierailleen syötävää. Vaimo sai pojan, ja samaan aikaan perheen hevonen synnytti kaksi varsaa. Ulsterilaiset menivät nukkumaan, mutta aamulla herätessään he huomasivat olevansa Newgrangessa. Talo, mies ja nainen olivat kadonneet, mutta vauva ja varsat olivat tallella. Deichtine otti lapsen omakseen ja he palasivat Emainiin.

Pian tämän jälkeen poika sairastui ja kuoli. Deichtinen juodessa pieni olento luiskahti kupista hänen suuhunsa ja nukutti hänet. Unessa Lugh ilmestyi hänelle ja kertoi, että talo, jossa he olivat yöpyneet, oli hänen, ja että Deichtinen kohdussa kasvoi hänen lapsensa. Myöhemmin Deichtine meni Sualtamin kanssa naimisiin ja synnytti Luighin pojan.

Toisessa versiossa talossa synnyttävä nainen oli Deichtine itse. Hän heräsi Newgrangessa ja Luigh ja talo olivat kadonneet, mutta Deichtine ja vauva olivat jäljellä. Tämän jälkeen hän palasi kotiin ja nai Sualtamin.