Nepalinalppiruusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nepalinalppiruusu
Rhododendron campanulatum4.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Alppiruusut Rhododendron
Laji: campanulatum
Kaksiosainen nimi

Rhododendron campanulatum
D.Don

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Nepalinalppiruusu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nepalinalppiruusu Commonsissa

Nepalinalppiruusu (Rhododendron campanulatum) on alppiruusujen sukuun kuuluva ainavihanta pensasmainen kanervakasvi, jota tavataan Himalajan alueella.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepalinalppiruusu on 4,5 metrin korkuiseksi kasvava pensaskasvi ja alalaji aeruginosum matalampi, runsaan metrin korkuinen. Ainavihannan kasvin lehdet ovat nahkamaiset ja ovat pituudeltaan jopa metrisiä. Lehdet ovat päältä vihreitä ja kiiltäviä, mutta alapuolelta nukkaisia ja vaihtelevan värisiä (valkoisesta hopeaan ja kaneliin). Aeruginosum-alalajin lehdet ovat paljon pienempiä ja niissä on sinimetallinen sävy päällä ja alapuolella aikuisten yksilöiden lehdet ovat kellertävänruskeita.

Lajin kukat kasvavat suurissa rykelmissä, jotka voivat olla jopa 25-senttimetrisiä halkaisijaltaan. Kukat ovat pienten kellojen muotoisia ja ovat halkaisijaltaan noin kolmen senttimetrin mittaisia. Nepalinalppiruusu kukkii keväällä ja varhaiskesällä. Kukat voivat olla vaihtelevan värisiä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepalinalppiruusu kasvaa Intian niemimaan pohjoisosissa. Sen levinneisyysalue käsittää Himalajalla 2 700 metristä 4 400. Sitä kasvaa alueella, joka ulottuu Kashmirista ja Bhutaniin.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepalinalppiruusun elinympäristönä ovat metsäiset Himalajan rinteet. Se viihtyy sekä puoli- että täysvarjoisessa paikassa. Laji pitää hiekkaisesta tai savisesta maaperästä, jonka pitää olla kosteaa. Maaperän pitää olla hapanta ja laji pystyy kasvamaan jopa todella happamissa ympäristöissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.