Neiti Kekäläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neiti Kekäläinen
Nimi Neiti Kekäläinen
Tekijä Eero Nelimarkka
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 65,5 cm
Leveys 46,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Neiti Kekäläinen on taiteilija Eero Nelimarkan (1891-1977) öljyvärein kankaalle maalaama teos, 65,5×45,5 cm, vuodelta 1916. Ateneumin taidemuseo osti sen kokoelmiinsa vuonna 1968.

Neiti Kekäläinen on taiteilijan ja runoilija Larin-Kyöstin taloudenhoitajasta maalattu taulu Oulunkylästä. Tämä taloudenhoitaja edusti taiteilijalle hänen suosimansa pohjalaistaiteen naisen hyveitä: ahkeruutta, vaatimattomuutta ja juurevuutta. Eero Nelimarkan käyttämät ääriviivojen pehmeydet ja pinnan ehjät värikentät tulevat esille tässäkin maalauksessa. Hän tutustui Pariisissa ollessaan, minne hän läksi vuonna 1912, Nabis-ryhmään, jolta hän oppi näitä käytäntöjä. Hillittyä väriskaalaa noudattavat pinnat luovat kuitenkin litteän tilavaikutelman tähän maalaukseen[1]. Itse asiassa jo nuorempana ollessaan käsityöläiskoulun iltakursseilla Vaasassa, hän jäljensi japanilaisten puupiirrosten jäljennöksiä. Hän ihaili näiden taidokasta sommittelua ja värejä. Katsotaan, että Nelimarkan rakenteellinen tyyli pohjaa pitkälti näihin käsityöläiskoulun vuosiin[1].

Eero Nelimarkka yhdisti taiteessaan modernin ilmauksen kansalliseen aiheeseen tavalla, josta taidetta tunteva yleisö piti. Hänen tuotantonsa aiheistoa oli etenkin pohjalainen maisema ja mielentila.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maalaus Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Neiti Kekäläinen. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Riitta Ojanperä teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000. ISBN 951-53-2130-1.

Timo Huusko: Eero Nelimarkka: Neiti Kekäläinen. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.86.