Neidonkannukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neidonkannukset
neidonkannus.
neidonkannus.
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Ranunculales
Heimo: Unikkokasvit
Suku: Neidonkannukset Pseudofumaria
Medik. (1789)[1]
Katso myös

  Neidonkannukset Commonsissa

Neidonkannukset (Pseudofumaria) on unikkokasvisuku, jossa on kaksi Euroopassa alkuperäistä lajia. Aiemmin se kuului emäkkikasveihin. Suvun kasvit ovat monivuotisia, matalia, kiurunkannuksia muistuttavia ruohoja, joita viljellään koristekasveina. Toinen laji on kelta- ja toinen valkokukkainen.

  • kelmeäneidonkannus (Pseudofumaria alba) Esiintyy alkuperäisenä Italiassa, Balkanilla ja Kreikassa, tulokas tai viljelykarkulainen muualla Euroopassa.[1]
  • keltaneidonkannus eli keltakiurunkannus (Pseudofumaria lutea) Esiintyy alkuperäisenä Italiassa, Balkanilla, Sveitsissä ja Ukrainassa, tulokas tai viljelykarkulainen muualla Euroopassa.[1] Suomessa joskus viljelykarkulainen.[2]
  1. a b c Lidén, M. (2011): Fumarioideae (excl. Hypecoum). – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity: Pseudofumaria (englanniksi)
  2. Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M. & Uotila, P. 2019: Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. — Norrlinia 34: 1–206. (s. 50.)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.