Neidenin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neidenin kirkko
Neiden kirke
Kirkko lounaasta.
Kirkko lounaasta.
Sijainti Neiden, Etelä-Varanki, Norja
Koordinaatit 69°42′06″N, 29°23′16″E
Seurakunta Etelä-Varangin seurakunta
Rakentamisvuosi 1902
Suunnittelija arkkitehti Karl Norum
Materiaali hirsi
Istumapaikkoja 155
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Sisällä seinien hirsipinta on näkyvissä.

Neidenin kirkko (norj. Neiden kirke) on Etelä-Varangin evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkko Neidenin kylässä Finnmarkin läänissä Norjassa[1]. Se on vihitty käyttöön vuonna 1902, ja siellä on 155 istumapaikkaa[1]. Kirkkoa kutsutaan myös Neidenin kappeliksi.

Rakentaminen ja ulkoasu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Karl Norum[2]. Hän oli norjalaisten sauvakirkkojen ihailija, ja Neidenin kirkko muistuttaakin sauvakirkkoa[2]. Rakenteellisesti se ei ole sauvakirkko, vaan se on tehty hirrestä Trondheimissa toimineessa esivalmistettuja taloja valmistaneessa tehtaassa, josta se on kuljetettu ja pystytetty Neideniin[2].

Tyypiltään kirkko on kolmilaivainen basilika[2]. Keskilaiva on leveä, ja korkea ja seinien yläosassa on klerestorioikkunat, jotka päästävät kirkkoon runsaasti luonnonvaloa[2]. Kirkon kuori on keskilaivaa matalampi ja kapeampi.[2] Pääsisäänkäynnin yläpuolella kirkon harjalta kohoaa asteittain kapeneva torni[2]. Vesikatossa on poikkipäätyjä ja ulokkeita, ja se on katettu puisin paanuin[2]. Katon harjoilla on koristeveistetyt reikälistat, joka päättyvät jokaisessa päädyssä lohikäärmeenpää-veistokseen[2]. Rakennuksen seinät on laudoitettu ulkopuolelta, ja niiden väritys on alkuperäinen punainen[2].

Sisällä seinähirret ovat näkyvissä[2]. Keskilaivan seinien alaosa on tuettu pilarein[2]. Pilareiden välille on rakennettu kaaret, jotka erottavat sivulaivat keskilaivasta[3]. Kaarien kulmat eli spandrillit on koristeltu veistetyin lehtikuviokoristein, joiden tyyli on jugendin ja lohikäärmetyylin yhdistelmää[3]. Ikkunoiden karmit, puitteet ja listat ovat hienostuneen yksikertaista jugendia[3].

Kirkon korkea keskilaiva luo vaikutelman sauvakirkoista, joille korotettu sisäkatto on tyypillinen[4]. Sivulaivat, portaikko ja kuori viittaavat sauvakirkoissa käytettyihin portiikkeihin[4].

Kirkossa on sekä ulko- että sisäpuolella runsaasti veistokoristeita[5]. Pääoven portaiden pylväillä on veistokoristellut ”naamiot”, ja ne näyttävät toivottavan vierailijan ystävällisesti tervetulleeksi[5]. Sama koristeaihe toistuu monissa paikoissa, muun muassa konsoleissa sisällä[5].

Puinen alttariveistos on todennäköisesti tehty samassa tehtaassa kuin itse kirkkokin ja lienee arkkitehti Norumin suunnittelema[6]. Alttariveistosta koristava krusifiksi on ilmeisesti ulkomaista alkuperää[6]. Kirkon sisustuksen yksityiskohdat on maalannut vesisaarelainen koristemaalari A. Andersen, joka on suunnitellut ja toteuttanut myös alttariveistoksen ja saarnastuolin koristemaalaukset[3] Kirkon sisäväritys on alkuperäinen[2].

Neidenissä oli ollut kolttien ortodoksinen Pyhälle Yrjölle omistettu kappeli vuosisatoja[7]. 26 neideniläistä perhettä tiedusteli vuonna 1898 kirkko- ja opetushallitukselta mahdollisuutta saada Neideniin kirkko ja hautausmaa[2]. Toive toteutui[2]. Yhtenä syynä on pidetty myös tarvetta vahvistaa Norjan näkyvyyttä syrjäisellä Venäjän vastaisella rajaseudulla[2].

  1. a b Kirker og kapeller Sør-Varanger menighet. Arkistoitu 29.4.2016. Viitattu 13.8.2016. (norjaksi)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Neiden kapell (kuva 1) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 14.8.2016. (englanniksi)
  3. a b c d Neiden kapell (kuva 5) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 14.8.2016. (englanniksi)
  4. a b Neiden kapell (kuva 3) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 14.8.2016. (englanniksi)
  5. a b c Neiden kapell (kuva 2) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 14.8.2016. (englanniksi)
  6. a b Neiden kapell (kuva 4) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 14.8.2016. (englanniksi)
  7. St. Georges’s Greek Orthodox Chapel (The Skolt Chapel in Neiden) Arkitekturguide. University of Tromsø. Viitattu 13.8.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]