Neftekumskin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neftekumskin piirin Stavropolin aluepiirin kartalla.

Neftekumskin piiri (ven. Нефтекумский район, Neftekumski raion) on kunnallishallintoalue Stavropolin aluepiirissä Venäjällä. Sen pinta-ala on 3 797 neliökilometriä[1]. Asukkaita on 68 700 henkeä (vuonna 2010)[2].

Neftekumskin piiri sijaitsee Stavropolin aluepiirin itäosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Levokumskojen, lännessä Budjonnovskin, lounaassa Stepnojen ja etelässä Kurskajan piireihin sekä idässä Dagestanin tasavaltaan. Seutu kuuluu arovyöhykkeeseen. Sen läpi virtaa Kumajoki kanavajärjestelmineen.[1]

Piirin hallinnollinen keskus on Neftekumskin kaupunki, josta on 300 kilometriä aluepiirin pääkaupunkiin Stavropoliin[1]. Lisäksi siihen kuuluu Zateretšnyin taajama sekä kymmenen maalaiskuntaa: Atšikulak, Kajasula, Kara-Tjube, Mahmud-Mekteb, Novkus-Artezian, Ozek-Suat, Tukui-Mekteb, Zakumski (keskuspaikka Andrei-Kurgan), Zimnjaja Stavka ja Zunkar.

Seudun asukkaat ovat etupäässä venäläisiä, nogaita, dargeja, turkmeeneja ja tataareja. Tärkeimmät elinkeinot ovat maatalous sekä öljyn ja kaasun tuotanto.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Portal organov vlasti Stavropolskogo kraja: Neftekumski munitsipalnyi raion stavregion.ru. Arkistoitu 6.12.2011. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)
  2. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 20.12.2011. Viitattu 8.4.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]