Necrolestes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Necrolestes
Varhaismioseeni
16 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Ylälahko: Dryolestoidea
Kladi: Meridiolestida
Heimo: Necrolestidae
Ameghino, 1891
Suku: Necrolestes
Ameghino, 1891
Lajit
  • N. patagonensis Ameghino, 1891
  • N. mirabilis Goin et al., 2007
Katso myös

  Necrolestes Wikispeciesissä
  Necrolestes Commonsissa

Necrolestes (nimen merkitys: ”haudankaivaja”) on sukupuuttoon kuollut nisäkässuku, jota tavattiin 16 miljoonaa vuotta sitten varhaisella mioseenilla. Sen on heimonsa Necrolestidae ainoa suku. Necrolestes on viimeinen tunnettu Dryolestidan jäsen.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necrolestes saattoi kasvaa 15 cm pitkäksi. Koska eläimellä oli monia hienoja hampaita, on ajateltu että Necrolestes söi hyönteisiä tai matoja. Leuan kärki oli oudosti ylöspäinkääntynyt ja muodosti ehkä lihaisen ulokkeen joka toimi herkkänä tuntoelimenä jolla eläin etsi ruokansa, ehkä hieman kuten nykyisen tähtikuonokontiaisen nenäreikiä ympäröivä monimutkainen tuntosarvien kehä. On myös mahdollista että se eli kaivautuen maan alle, mistä sen nimikin juontuu.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necrolestesin luurangosta tunnetaan kolmasosa, sisältäen suurimman osan kalloa. Patagoniasta Santa Cruzin muodostumasta on löydetty useiden yksilöiden irrallisia luita.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku Necrolestes koostuu kahdesta lajista: N. patagonensis ja N. mirabilis. Necrolestes kuvattiin alun perin istukallisena hyönteissyöjänä vuonna 1891 ja luokiteltiin myöhemmin metateeriksi. Paremmat löydöt ovat johtaneet nykyiseen luokitteluun Dryolestidassa. Vuonna 2012 päättyneessä Necrolestesin taksonomisessa tutkimuksessa se sijoitettiin Meridiolestidaan Cronopio läheisenä sukulaisena.[1]

Fylogenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rougier, Wible, Beck ja Apesteguía (2012):[1]


Dryolestoidea
Dryolestidae

Henkelotherium




Dryolestes




Comotherium




Amblotherium




Laolestes



Groebertherium








Paurodontidae

Foxraptor




Paurodon



Drescheratherium




Meridiolestida


Leonardus




Cronopio



Necrolestes




Mesungulatoidea

Reigitherium




Peligrotherium




Mesungulatum



Coloniatherium








Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dixon, Dougal & Cox, Barry & Savage, R.J.G & Gardiner, Brian: The Macmillan illustrated encyclopedia of dinosaurs and prehistoric animals. New York: Collier Books, Macmillan Publishing Company, 1992. ISBN 0-02-042981-9. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rougier, Guillermo W. & Wible, John R. & Beck, Robin M. D. & Apesteguía, Sebastian: The Miocene mammal Necrolestes demonstrates the survival of a Mesozoic nontherian lineage into the Late Cenozoic of South America. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2012, 109. vsk, nro 49, s. 20053–20058. doi:10.1073/pnas.1212997109. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 6.4.2017. (englanniksi)