Koordinaatit: 19°45′N, 96°6′E

Naypyidaw

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naypyidaw
နေပြည်တော်, Nay Pyi Taw
vaakuna
vaakuna

Naypyidaw

Koordinaatit: 19°45′N, 96°6′E

Valtio  Myanmar
Väkiluku (2011) 168 899[1]
Aikavyöhyke UTC+6:30
Suuntanumero(t) 067

Naypyidaw (burmaksi နေပြည်တော် ne-pranytau [nèpjìdɔ̀], myös Nay Pyi Taw) on Myanmarin pääkaupunki ja asukasluvultaan valtion kolmanneksi suurin kaupunki. Vuonna 2011 siellä oli noin 170 000 asukasta.[1]

Se on rakennettu lyhyessä ajassa 320 kilometriä sisämaahan maan suurimmasta kaupungista Yangonista, joka myös toimi pääkaupunkina vuoteen 2005 asti. Maata hallitseva sotilasjuntta alkoi tuolloin siirtää pääkaupungin toimintoja Naypyidawiin toistaiseksi epäselvistä syistä. Koko maan hallinto ja sen viranomaiset asettuivat uuteen pääkaupunkiin.

Toimittaja Siddharth Varadarajan uskoo, että uusi pääkaupunki perustettiin vallanvaihdoksen vaikeuttamiseksi.[2]

»Naypyidaw on äärimmäinen vakuutus vallanvaihdosta vastaan, kaupunkisuunnittelun mestariteos, joka on suunniteltu oletetun "värivallankumouksen" tukahduttamiseksi – ei tankein ja vesitykein vaan geometrian ja kartografian avulla. Vaikka Rangoon pysäytettäisiin mielenosoituksin, Myanmarin sotilashallitus – keskellä ei mitään – säilyisi koskemattomana.»

Naypyidaw tarkoittaa 'kuninkaallista kaupunkia' burman kielellä, mutta maan historiallisella kuningaskunnalla ei kuitenkaan ole siteitä alueeseen.

  1. a b Myanmar Cities citypopulation.de. Viitattu 26.10.2014.
  2. "Naypyitaw, then, is the ultimate insurance against regime change, a masterpiece of urban planning designed to defeat any putative ‘colour revolution’ – not by tanks and water cannons, but by geometry and cartography. 320 kilometres to the south, Rangoon, with five million people, is home to one-tenth the country’s population. But even if that city were brought to a standstill by public protests and demonstrations, Burma’s military government – situated happily in the middle of paddy fields in the middle of nowhere – would remain unaffected."
    Varadarajan, Siddharth: Naypyitaw: Dictatorship by cartography. Himal, Helmikuu 2007. The Southasia Trust. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Matkaopas aiheesta Naypyidaw Wikivoyagessa (englanniksi)
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.